4 augusti 2021

4 Snabba: Glen Gabriel, OS-aktuell kompositör

När Vladislava Urazova var med och tog hem OS-guldet till det ryska gymnastiklandslaget förra veckan så var det till tonerna av musik producerad och orkestrerad av svenske filmkompositören Glen Gabriel. Även Lee Yun-seo från Sydkorea, valde musik producerad av Gabriel till sitt finalprogram. På MI blev vi så klart nyfikna på kompositören.

Du upptäckte att din musik användes av den ryska gymnasten Vladislava Urazova när du själv satt och tittade på OS i tv-soffan. Hur kändes det?

– Overkligt. Inte helt oväntat kanske då vi tidigare haft kontakt i år med det ryska landslaget men vi trodde det handlade om Junior-OS. Så jag var ändå ganska oförberedd och därför var det så kul. Tror att jag gick och tog lite kaffe och slötittade på tvn. Jag fastnar lätt för sånt haha och så helt plötsligt hörs min musik i OS-finalen. Life-goal, CHECK!

Vad är det i din musik som gör att den passar för artistisk gymnastik tror du?

– Troligtvis att den är rytmiskt drivande och så nära besläktad med klassisk musik eller låter filmisk? Men det faktum att de har miljontals låtar att välja emellan och helt plötsligt sitter min produktion där är ju otänkbart egentligen.

Berätta om dig själv, hur har du hamnat där du är nu?

– Född i Stockholm, 1981 uppväxt på Essingeöarna. Fick en liten synth av mina föräldrar och började komponera på den när jag var 6 år gammal. Spelade in filmmusik från tv:n med hjälp av ett kassettdäck och försökte “härma” musiken, alltså total-nörd 🙂 Där började äventyret. Åkte ifrån Sverige när jag var 15 och reste runt om i världen. Bodde även i Hollywood i två år och fick lära mig allt möjligt som jag har nytta av än idag. Jag lyssnade på ALLT möjligt under den tiden och förstår nu att det var bara förberedelser för det jag vill hålla på med fulltid – filmmusik.

– Återvände till Sverige efter åtta år och bestämde mig för att satsa helhjärtat på filmmusiken. 2006 gjorde jag väl som alla andra musiker, loggade in på Myspace och började nätverka. Jag gav ut min första skiva där och helt plötsligt började erbjudanden komma från USA om filmer och reklamer. Så jag gjorde musik till Coke Zero, Pizza Hut, Mercedes, Lipton, Electrolux, AT&T, X-Box och Nike osv. Märkte fort att jag inte riktigt hade koll på alla bitar inom business-sidan av ”show-business” så jag tog kontakt med Jens Lundberg från Blue Lemon Management. Vi satsade hårt på USA och åkte över dit två-tre gånger om året från 2007 för att knyta kontakter och träffa de regissörer jag jobbat med. Detta bar frukt och skapade fler jobb.

– Fast jag jobbar främst med filmmusik har min musikresa även tagit mig till en balett till Operahuset i Zurich och bl a komponerat stråkar till Robby Krieger från The Doors. Jag antar att när man har passionen för musik i allmänhet vill man kanske inte hamna i ett fack. Men min styrka sitter mer åt det klassiska hållet, mycket orkester osv. Jag brukar blanda det med elektronisk musik som skapar en ganska härlig ljudbild. Mina senaste fem album har blivit inspelade med orkester i legendariska Beatles-studion Abbey Road Studios i London. Det börjar kännas som mitt andra hem.

– Idag har jag skrivit och spelat in musik till över 20 långfilmer i främst USA men också Europa. James Camerons The Game Changers är väl den som de flesta känner igen, men man kan även höra min musik i över 600 tv-avsnitt och drygt 100 reklamer. Men så dyker det upp såna här otroligt roliga guldklimpar där min musik hamnar i konståknings-VM samt OS detta år. Det finns även möjlighet för vinter-OS men det är inte helt spikat ännu. Vet inte ens om jag får tala om det. 🙂

Vad jobbar du på just nu?

– Har ett nytt album som ska släppas närsomhelst Norse Mythology, ett riktigt pampigt och påkostat album som beskriver kosmos härkomst enligt Nordisk mytologi. Spelade in orkestern under två dagar i Abbey Road Studios och körerna i Wien. Annars jobbar jag på två nya album. Ett eget album och det andra med Jennifer Thomas, en briljant amerikansk pianist och kompositör som jag jobbat med sedan 15 år. Det är ju mina tidigare produktioner med henne som används i OS. Även en amerikansk långfilm jobbar jag på just nu som heter Bring Him Back Dead med Daniel Baldwin, Gary Daniels (Expendables mm), Louis Mandylor (Rambo: Last Blood, Vänner) och Katie Keen i rollerna.

Christel Valsinger

Foto: Sofia L Liljeholm