27 juli 2021

Sarah Klang får Ulla Billquist-stipendiet

Artisten Sarah Klang tilldelas årets Ulla Billquist-stipendium från Folkets Hus och Parker. I motiveringen nämns bland annat att hon är ”en låtskrivare och sångerska som inte är rädd för de stora känslorna”. Priset delades ut i samband med Sarahs konsert i Huskvarna Folkets Park i söndags.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen. Prissumman är på 30 000 kr. Priset har delats ut sedan 1984 och bland tidigare pristagare finns bland andra Carola, Lisa Nilsson, Seinabo Sey, Miriam Bryant, First Aid Kit och Sofia Jannok.

Sarah Klang får årets stipendium med följande motivering:

”Hon är en låtskrivare och sångerska som inte är rädd för de stora känslorna. Uttrycket är storslaget och intimt, melankoliskt och hoppfullt. Såväl sorg som humor ryms i hennes bitterljuvliga artistiska karaktär.

Vare sig musiken inspirerats av americana, 80-talspop eller R&B från 1990-talet så framförs allt med en innerlighet som berör. Med sin magnifika stämma och denna palett av känslor har årets stipendiat en självklar koppling till Ulla Billquist och hennes gärning.”

– Det är med stor ära jag tar emot Ulla Billquists stipendium. Det ger mig en varm känsla av att min musik berört och har lyssnats på, vilket såklart är varje låtskrivares och sångerskas mål och dröm. Jag tror att konst och musik för människor samman och skapar empati och förståelse, något som jag önskat att Ulla och andra kvinnor från hennes tid fått ta del av i större utsträckning, säger Sarah Klang i ett pressmeddelande.

– Att befinna sig i en vacker svensk folkpark som åter sjuder av liv och rörelse och på plats få dela ut årets Ulla Billquist-stipendium till magiska Sarah Klang känns otroligt stort, säger Mikael Sandberg, kulturchef på Folkets Hus och Parker.

Christel Valsinger