6 juli 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

En av årets hittills bästa låtar! Dessutom: en OS-låt som fungerar bortanför arenorna, oemotståndlig pop från ett växtfärgat monster och en Cohen-tolkning så fin att det bara kan beskrivas med floskler  Här är veckans val av MI:s Christel Valsinger och Lars Nylin.

Janelle MonaeStronger (låt)

Själfullt och upplyftande med fin organisk inramning om att kämpa tillsammans för jämlikhet och rättvisa. Låten är skriven till den animerade Netflix-serien We the People, som handlar om medborgarrättigheter i USA. Serien är producerad av Barack och Michelle Obama och förutom Janelle Monae, medverkar artister som H.E.R., Andra Day, Brandi Carlile och Adam Lambert i den. [Bad Boy Records]

Lune & Silvana ImamVinner med hjärtat (låt)

Officiella OS-låtar har kanske inte riktigt samma genomslag som fotbollsmästerskapens anthems, men Lune och Silvanas Vinner med hjärtat är å andra sidan en låt som håller långt efter att arenans applåder och jubel har tystnat.
Stora pukor och luftiga synthar möter en text om dedikation som är lätt att relatera till: Det är sjukt när det händer/När allt bara stämmer/Minns knappt vad jag gjorde/Men jag vet vad jag känner.  Gåshud[FMLY Sthlm]

LUMP, Laura Marling, Mike LindsayWe Cannot Resist (låt)

LUMP är ett gemensamt projekt signerat Laura Marling och Mike Lindsay, företrätt av en luddig monsterkaraktär som ser ut att vara gjord av växtfärgad ull. Det här är den tredje singeln från duons kommande andra album. En låt som inleds mystiskt med viskningar och bloppig rytm, men blir till melodisk pop i refrängen. Oemotståndligt, för att att anknyta till titeln. Albumet Animal är ute den 30 juli. [Chrysalis/Partisan Records]

Lars väljer:

Big Red Machine feat. Taylor SwiftRenegade (låt)

Taylor Swift gästspelar hos Aaron Dessner (The National) och Justin Vernon (Bon Iver) och skapar sådan stämning att den spontana reaktionen blir; hur kunde Swift välja bort denna pärla från sina två fjolsårsalbum? Men det säger nog mest om nivån på dessa album. Oavsett: en av årets låtar hittills och primärt ännu ett styrkebesked från Taylor Swift. [Jagjaguwar]

Daniel Lanois & Leonard CohenTorn Again (låt)

Den håller troligen inte för upprepade lyssningar, men vid de första får jag ta till floskeln magiskt för att beskriva käbnslan när Daniel Lanois och steelguitarmästaren Rocco Deluca tolkar ett poem från Leonard Cohens postuma album Thanks For The Dance från 2019. Överjordiskt vackert är en annan floskel som kan funka. [eOne Music]

The Ophelias feat Julien Baker – Neil Young On High (låt)

Redan titeln innebär måste-lyssning. När sedan Julien Baker gästspelar hos kvartetten The Ophelias från Ohio blir nivån nästan självklar på förhand. Vemodig folkamericana som passar perfekt in i det mönster som Baker, Phoebe Bridgers och andra format. [Joyful Noise Recordings]