29 juni 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

SAULT bjuder på soulfunk, Stilla Havet på analog syntpop, Snoh Aalegra levererar svidande soul och Riton & Bad Boy Chiller Crew höjer humöret med bassline house. Lars Nylin och Christel Valsinger har inventerat nya musiksläpp och valt ut några favoriter.

Lars väljer:

SAULTNine (album)

Femte albumet på två år från det mystiska och magiska soulfunk-kollektivet från (kan väl anses bekräftat) London. Epitetet soulfunk valt för att förhoppningsvis locka in sådana som undertecknad, vi som vanligen är lite på läktaren i sammanhanget. En annan metod kan vara att associera till tidiga Massive och ö h t den brittiska klubbmusiken från tidigt 90-tal. Men Nine är extremt mycket 2021, precis som den röda tråden här: att växa upp, leva i, och formas av engelska motsvarigheter till ”orten”. Första halvan är fränt beatbaserad, den andra blir allt mjukare fram till den sakrala avslutningen med monumental soulgospel i Light’s In Your Hands. Skynda lyssna, SAULT manifesterar att Nine bara kommer att finnas tillgängligt i 99 dagar. [FLO].

LowDays Like These (låt)

Nytt med Minnesotas mörkaste, ljuvaste. Först 80 sekunder är vacker a cappella. Sedan white noise som raderar allt det sköna. Därefter ambiens i resten av första låten från höstens album Hey What. Så säreget, så skönt. Always looking for that one sure thing/Oh, you want it so desperately. Low gav mig min morgon när jag behövde den. [SubPop]

Ulf LundellTvå blåa ögon (Livslinjen 1975-91) (streaming)

Lite fusk här. Inget här har vad jag vet mastrats just nu. Men det är en för attraktiv nyhet att Ulf Lundells box Livslinjen blir komplett på Spotify för att hoppa över. Det handlar om totalt åtta spår. Två blåa ögon plus Lycklig, lycklig med Marie Fredriksson, en liveinspelning plus fem outtakes. [Parlophone/Warner]

Stilla Havet Dunkar kallt (låt)

Ett helt nytt album med duon Stilla Havet kan bli lite mastigt för en som egentligen inte jublade över rusig analalog syntpop ens under genrens storhetstid på 80-talet. Men i valda doser är det lysande. Som i detta melankoliska postpunk-färgade spår, det är inte bara titeln som gör att tankarna far åt Tant Struls Dunkar varmt. Låten hämtad från albumet Samtiden sliter oss isär, som absolut bör kollas in av den som är frälst av genren [Novoton]

Christel väljer:

Snoh Aalegra Lost You (låt)

Med en text om hur tvivel sökt sig in i en relation som brukade kännas självklar, skapar Snoh Aalegra svidande vemodig soul på nya Lost You. Svävande orgelmattor bryts upp av en distad kick som driver framåt och påminner om hur relationer aldrig kan stå stilla. I juli släpper vår svenska soulstjärna sitt nya album Temporary Highs in the Violet Skies, som gästas av bl a Tyler The Creator. [Roc Nation]

Summer HeartWash You Off (låt)

Drömpop för varma sommardagar när tankarna rör sig långsamt och en vindpust är allt man begär. Låten är skriven och inspelad tillsammans med Joakim Buddee och Myra Granberg och nog är det hennes röst som hörs i slutet också? En ny ep med Summer Heart med titeln Insecurities är på gång. [Icons Creating Evil Art]

Justine Skye In My Bag (Låt)

Brooklyn-sångerskan Justine Skye har släppt sitt tredje album, Space and Time, med Timbaland vid producentspakarna. Det här albumspåret är en poppig r&b-dänga med glad energi, sprakande syntar och handklapp. [Nynetineth LLC]

Riton & Bad Boy Chiller CrewCome With Me (låt)

Humörhöjare med houserefräng, funkig bas, snabb brittisk rap och en sampling av Narrada Michael Waldens Tonight I’m Alright. Riton är London-baserade DJ:n Henry Smithson medan Bad Boy Chiller Crew är en brittik trio i bassline-genren. Det här är låten jag inte visste att jag behövde i sommar! [Ministry of Sound]