28 juni 2021

Massor av musik i SVT

Det blir åtskilligt av musik i SVT och SVT Play i sommar och höst. Först ut av specialprogrammen är den jazzserie som redan startat. Bildens Ken och Magnus Broni är med och skriver svensk hiphop-historia i höst. 

– Konserter och musikdokumentärer i tv har varit extra uppskattade av publiken under pandemin när scenerna stängde ner, och SVT fortsätter satsa stort nu när samhället och livekulturen successivt öppnar, säger Anna Luuk Priske, beställare för kultur på SVT.

Satsningar framöver:

Den svenska hiphopens pionjärer

Tidigare har man kunnat se musikdokumentärer som Den svenska dansbandshistorien och Det svenska popundret. Nu är det hiphopens tur. I oktober kommer Den svenska hiphopens pionjärer i fyra delar.

– Det skrivs ständigt nya kapitel i historien om svensk hip-hop. Idag har den en självklar plats på stora scener, prisgalor och i samhällsdebatten, men vägen dit har varit både lång och krokig. Få musikgenres har varit uträknade så många gånger men rest sig på åtta igen, starkare än innan. I den här serien ska vi berätta om de som la grunden för det vi ser idag. De som såg till att hiphopen hittade hem även i Sverige, säger producent Fredrik Norberg.

I serien i fyra delar medverkar bland andra Ken, Petter, The Latin Kings, Feven, Timbuktu, Organismen, ADL, DJ Sleepy, Infinite Mass, Just D, Leila K & Rob ’N’ Raz, Gordon Cyrus, DJ Rock Ski, Quincy Jones III, MC II Fresh, Looptroop och många fler.

En serie av Magnus Broni, Håkan Thörn, Svante Lodén, Ametist Azordegan och Fredrik Norberg.

Premiär på SVT Play 20 oktober och i SVT1 24 november.

K special

Kulturdokumentärer i världsklass. Här är några på temat musik som kommer under hösten.

Sisters with transistors – Elektromusikens kvinnliga pionjärer (3/9)

Den fantastiska och okända historien om den elektroniska musikens kvinnliga pionjärer. Kompositörer från hela världen som på ett befriande vis använde sig av dåtidens senaste teknik och kom att helt förändra sättet hur vi producerar och lyssnar på musik idag.

Ahmadu (12/11)

Musikern, slagverkaren och doktorn i rytmik Ahmadu Jah (1936-2018) kom från Sierra Leone till Sverige 1963 för att stanna. Idag känner vi även till honom som bland annat Neneh Cherry och Titiyos pappa. Han gjorde till sin livs uppgift att lustfyllt sprida den västafrikanska kulturen från sitt hemland till Sverige. Regissören Jacob Frössén skildrar med filmen Ahmadu ett liv fyllt av musik in i det sista.

Shut up Sona! (hösten 21)

Sona Mohapatra, indisk megastjärna använder sin kraftfulla röst inte bara för att sjunga och underhålla utan också för att stå upp mot den indiska musikindustrins förlegade strukturer, som sällan lyfter fram kvinnliga artister. Regissören Deepti Gupta följer den frispråkiga artisten under tre år av konserter, kontroverser och konflikter med religiösa fundamentalister, sociala mediatroll och andra som hellre vill att hon bara håller käften.

White Riot, (sändning hösten 21)

White Riot skildrar framväxten av proteströrelsen, Rock Against Racism (RAR) under det sena 70-talet i England. Genom ett rikt arkivmaterial målas en mörk bild upp av rasistiska strömningar inom musiken och England. Men när nynazisterna rekryterade nationens ungdom, blev RAR:s multikulturella punk- och reggae-spelningar samlingspunkter för protest och motstånd. Vi följer med när Rock Against Racism byggs upp och tar del av musiken och konserterna med artister som X-Ray Spex och the Clash.

P J Harvey: A Dog called Money (Sändning hösten 21)

Vi följer med kultmusikern PJ Harvey på en unik musikalisk resa när hon letar inspiration, skriver låttexter och spelar in en ny skiva. Filmen är ett konstnärligt och experimentellt samarbete mellan PJ Harvey och den prisbelönta fotografen Seamus Murphy. Samarbetet tog sin utgångspunkt i att PJ Harvey följde med Murphy på reportageresor till Afghanistan, Kosovo och Washington DC. Harvey samlade ord, Murphy samlade bilder.

A-ha – The Movie (sändning vinter 21/22)

A-ha:s hit Take On Me är fortfarande en av de mest spelade låtarna under 1900-talet. Nästan 35 år efter genombrottet skapar a-ha fortfarande magi på scenen med sin melankoliska och tidlösa musik. De turnerar världen men kör i separata bilar och umgås inte bakom scenen. De träffas bara medan de gör den enda sak de älskar, spela musik. Filmen skildrar den utmanande kreativa och personliga dynamiken hos en grupp av tre starka individer. Detta är en berättelse om musik, stora ambitioner, trasig vänskap – och kanske förlåtelse.

Brittisk barockopera i SVT

I juli satsar SVT på brittisk barockopera av högsta klass, Henry Purcells lustfyllda Kung Arthur och senare visas även kärleksdramat Dido och Aeneas samt John Blows i Sverige mer sällsynta mästerverk Venus och Adonis.

Wagner-satsning i augusti

Wagnerälskare och alla nyfikna har mycket spännande att välja emellan i augusti då det sänds både opera, dokumentärer och konserter med musik och berättelser om den omskrivne kompositören. Bland annat blir det en hyllad uppsättning av operan Lohengrin från Bayreuth och fördjupning i Wagners märkliga vänskap med ”den galne kung Ludvig av Bayern” i det sagoslott som Wagners musik inspirerade honom att bygga.

Mozartopera på Drottningholm

I höst färdigställs också SVT:s stora operasatsning ”Mozartopera på Drottningholm”, ett samarbete med Sveriges Radios symfoniorkester och Drottningholms slottsteater som i sommar gör en kvalitetssatsning med sin nya konstnärliga ledare Anna Karinsdotter.

– Att sätta upp en opera kräver både musiker och sångare och ofta häftiga kostymer och spektakulär scenografi. Det har varit svårt att sätta upp operor under pandemin därför är det extra härligt att nu få höra och se några av Sveriges främsta sångare på scenen igen, unga stjärnskottet Hanna Husáhr, tenor-sensationen Joachim Bäckström, publikfavoriten Katija Dragojevic och omhuldade basbaryton-talangen Henning von Schulman, säger Ditte Feuk, ansvarig teater, opera och dans på SVT Drama.

Mer musik i SVT:

Jazzsommar

Under sex lördagskvällar bjuder Kulturstudion på Jazzsommar i SVT2. Det blir svenska dokumentärer och musikfilmer med Bohuslän Big Band, Esbjörn Svenssons Trio, Jan Lundgren och många fler, men också utländska dokumentärer om legender som Miles Davies, Count Basie, Charlie Parker och Ella Fitzgerald. I Jazzsommar medverkar också Scott Hamilton och Amanda Sedgwick. Och så återser vi Janne Schaffer och hyllar den nyligen bortgångne giganten Chick Corea i en konsert i sommarskymningen. Start: 19 juni.

Ketanes – Tillsammans

Musikens språk vet inga gränser. Romsk musik möter svensk pop när två artister med olika bakgrund träffas för att under en vecka skapa en musikalisk mix, som därefter framförs av dem tillsammans. Några av artisterna är Jany Schella som möter Tina Ahlin, Hans Caldaras som möter Sonja Aldén och Witt Michaj som framför sin sång tillsammans med Tess Merkel.

Tisdag 29 juni (1:6)

PSL mitt i musiken

Grammis-vinnaren Per Sinding-Larsen tipsar om sina favoriter just nu – video, album, låtar, konserter och intervjuer. På SVT Play.

Musik i många olika program

Dessutom blir det fullproppat med musik i bland annat Allsång på Skansen, Sommarlov, Sommaröppet, och Victoriakonserten under sommaren. På Musik | SVT Play finns hundratals musikdokumentärer, konserter och artistframträdanden samlade.

Lars Nylin

Foto Magnus Broni