Nyheter 8 juni 2021

Ny omgång av Global Music Match 

För andra året i rad arrangeras Global Music Match, ett digitalt samarbete inom folkmusikgenren. 78 artister från 17 olika länder, deltar i projektet som startar den här veckan och sträcker sig över hela sommaren. Export Music Sweden har gjort den svenska närvaron möjlig.

Artister och grupper från Australien, Frankrike, Kanada, Spanien, Chile, Danmark, England,  Finland, Island, Irland, Italien, Norge, Sverige, Skottland, Taiwan, USA och Wales kommer att  samarbeta i vad som kan vara världens största digitala  musiksamarbete. Från Sverige deltar Lena Jonsson Trio som vann en Grammis för Årets Folkmusik 2021 samt Northern Resonance som var nominerade i samma kategori.

Tanken med samarbetet är att introducera artister inom folkmusikgenren på den internationella musikmarknadnaden i en tid när coronapandemin gjort turnerande omöjligt.

Samarbetsmodellen är skapad av musikexportkontoren Sounds AustraliaShowcase Scotland Expo och Canada East Coast Music Association (ECMA) och innebär att artisterna delas in i grupper och samarbetar över sociala medier under tolv veckor. Varje akt har varsin tvåveckorsperiod där deras fem gruppkamrater introducerar dem för sin publik runt om i världen.  I varje grupp finns också en internationell coach. Coacherna är ledande festivaldirektörer och PR-agenter  inom folk/roots-genren.

Global Music Match börjar på måndag 7 juni och pågår till 29 augusti.

Christel Valsinger