7 juni 2021

Drop 1 för Record Store Day

På lördag är det dags för årets Record Store Day. Eller rättare sagt den första av två, med ett upplägg som i coronatider kallas ”drops”. Totalt är ett 40-tal svenska butiker med och över 400 titlar finns i fokus. Drop 2 sker 17 juli. Vi har pratat med Peter Sandberg på Bengans (bilden) om årets julaftnar för älskare av fysisk produkt.

– Det är inte tredje helgen i april och det är inte bara en dag, men ack så efterlängtad Record Store Day är, vid två tillfällen i sommar blir det Record Store Day eller Drops som det kallas i Coronatider. Med över 400 titlar på den svenska listan står över 40 butiker redo på att slussa in de väntade kunderna. Det är ett enormt arbeta som gjorts av Record Store Day international för att koordinera dessa två dagar. Releaserna från international har också varit bra och många, säger Peter SandbergBengans till MI, Sandberg är en av de drivande bakom svenska Record Store Day.

Hur ser det ut konkret för Bengans?

– Oavsett om det är Corona eller inte så är och förblir Record Store Day vår i särklass viktigaste dag på året. Vi lärde oss redan förra året hur vi skall disponera ytan i butikerna för att göra det både trevligt och säkert för kunderna. Vi kommer att öppna redan 09:00 och slussa in folk i lagom stora grupper för att undvika trängsel, vilket faktiskt var riktigt uppskattat av de flesta. Just att inte behöva stressa och ”armbåga” sig fram har upplevts som en bonus. På riktigt en glädjens dag för skivbutiker och kunder. Vi har ingen indikation på att intresset är mindre i år, tvärtom större.

En udda svensk nyhet bland releaserna är Kalle Sändares julbestyr. RSD-utgåvan av kultfiguren Sändares album från 1973 kommer i 300 exemplar, numrerade röd 180 grams vinyl med två bonusspår. Köparen får med med en 7-tumssingel i blå vinyl med ytterligare två bonusspår och dessutom en CD med alla bonusspår samt en affisch på Kalle Sändare.

Andra svenska toppar bland årets titlar:

Nymphet Noodlers – Going Abroad.

Black Paisley – Rambler

Mattias Bärjed – Upp till kamp

Noice – Bedårande barn av sin tid

Noice – Tonårsdrömmar

Opeth – Morningrise

Sator – Basement Noise

Stormwind – Legacy Live

Strängen – Rock på svenska

Wormwood – Arkivet

Butikerna finns här: https://recordstoreday.se/butikerna

Här finns titlarna: https://recordstoreday.se/releaser  

Lars Nylin