18 maj 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

80-talsinfluenser, fotbollspepp och skeva gitarrer. MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger väljer  bland veckans nya releaser och hittar som vanligt nya pärlor.

Lars väljer:

PascalFuck like a beast (album)

Det första intrycket blir ett stort larm, ett eko av allt från Elvis och rockabilly till Birthday Party och punk. Därefter utkristalliserar sig texter och låtar som i flera fall tillhör det starkaste svenska och svenskspråkiga jag hört på ett slag. Titellåten, med Isak Sundströms röst och gitarr i front, klarar av de flesta jämförelser med becksvart överhuvudtaget. [Novoton]

The StranglersAnd If You Should See Dave (låt)

The Stranglers gömmer sig knappast bakom målande metaforer när de hyllar Covid-bortgångne medlemmen Dave Greenfield. Det är han som i övertydliga ordalag beskrivs i titel och i textens sökande, även i videon glider han förbi i glimtar. Men något i tonläget i den Byrds-doftande låten gör att jag för tillfället köper det och blir smått tårögd. Ett första smakprov från ett höstalbum där Greenfield postumt är med på åtta av elva spår. [Coursegood]

David Ritschard & Frida HyvönenÄn går det vågor (låt)

Namnen kunde ha skrivits tvärtom. Så tung roll spelar Hyvönen i detta nya lilla mästerstycke från vår färska countrykung. Men det är ändå David Ritschard själv som i varje aspekt har huvudrollen. I synnerhet hans texter, i detta fall en vandring på Stockholms söder som placerar mig i miljöerna tydligare än om jag varit fysiskt på plats. Vi har en efterföljare till Per Persson och han heter David Ritschard. [United Stage]

Martin Garrix, Bono & The EdgeWe Are The People (låt)

Fotbollslåtar inför stora turneringar, en flitigt utövad men sällan lyckad konst. Inte heller denna EM-låt från holländaren Garrix och halva U2 är helt klockren. Det ryms en hel del EDM-klyschor i Garrixs avspark. Men den är långt mer rumsren och effektiv än vissa effektsökande recensenter fått det till. Episk, värdig, den skapar ett sug mot avspark. Gott nog. [Epic Amsterdam/Sony]

Christel väljer:

Jelani AryehFrom These Heights (låt)
Rock möter folk möter r&b – genrernas upplösning kommer till tydligt uttryck hos Jelani Aryeh, vars sound påminner lite om Foster The People. Låten är påverkad av tiden runt mordet på George Floyd i USA och handlar om att längta efter en plats att känna sig hemma på. Fin låt som svider. [No Matter]

Laura MvulaGot Me (låt)

Birminghams Laura Mvula som debuterade 2013, kommer snart med sitt första album på fem år. Det här låter ordentligt annorlunda än genombrottshiten Green Garden. I Got Me omhuldar hon 80-talets estetik och ljudbild i en funkig dansexplosion med syntblås och woh!-körer. Underbar humörhöjare. [Warner)

Sleater KinneyWorry With You (låt)

Sleater Kinney är numera en duo, sedan trummisen Janet Weiss hoppat av. Det här är första singeln från kommande albumet Path of Wellness som kommer i juni. Jag älskar de skeva gitarrerna, de new wave-stolpiga verserna och det som låter som ett falskt blockflöjtsolo. [Mom + Pop]

Demi Levato, Ariana Grande Met Him Last Night (Dave Audé Remix)

Mera 80-tal! Producenten och DJ:n Dave Audé har doppat den här r&b-duetten i en sirap av breda synthar, trummaskinshandklapp och Flashdance/Blinding Lights-känsla. Måhända börjar vi få nog av den här trenden nu, men resultatet är ändå snygg popdramatik. [Universal]