18 maj 2021

4 Snabba: Schlagerprofilerna, inför ESC

Vem vinner ESC 2021? Vilka är årets trender? Vi har konsulterat Ronny Larsson och Ken Olausson som bevakar Melodifestivalen och Eurovision Song Contest  i bloggen Schlagerprofilerna på QX.se.

Ronny Larsson (även chefredaktör på QX) och Ken Olausson beskriver sig själva som ”onyttigt mycket Melodifestival- och Eurovision-intresserade”. 2007 började de blogga ihop och sedan dess har de besökt varje deltävling av Melodifestivalen och flera upplagor av ESC.

Ikväll är de med och kommenterar och analyserar ESC i SVT:s app Mello Tillsammans (som finns att ladda ner för läsplattor, men inte telefoner).

Vem vinner årets ESC?

– Det är faktiskt svårare än någonsin att säga i år! Inte bara för att så många förhandstippats: Frankrike, Italien, Schweiz, Malta, Island… Utan också för att det är första gången tävlingen haft ett års uppehåll på grund av pandemin. Vad vill ett tillfrisknande Europa ha? Ingen vet.
Men förmodligen någon av de vi nämnde. Vi vill dock addera Litauens TikTok-dänga som en dark horse!

Vem borde vinna…?

– Vi har gjort det här så länge nu så när någon frågar detta så går vi ju bara på vilka av favoriternas hemländer vi vill åka till nästa år… Så heja Malta och Cypern! Vi är SÅ redo för ett varmt Eurovision! Sen vill man väl alltid att Sverige ska vinna? Såklart.

Har ni sett någon stark trend bland årets bidrag?

– I spåren av pandemin tillåter ESC 2021 röster på band för första gången. Detta för att begränsa antalet personer på scen. Så vad hände? Vi ser fler dansare än någonsin i Eurovision! Andelen kvinnlig-artist-med-dansare-nummer är rekordhög och helt klart årets trend? Tvåa? Åttiotalsnostalgi med rosa-blått ljus.

Ni har poddat och bloggat inför eurovisions-veckan. Ikväll gästar ni SVT:s app Mello Tillsammans. Hur känns det på söndag när allt är över?

– Sorgligt såklart. Post Eurovision Depression (PED) är ett begrepp i schlagerbubblan. Men samtidigt är det i år rätt skönt. Nu kan vi äntligen räkna ned mot ett Eurovision på plats efter två års frånvaro!

Bloggen och podden Schlagerprofilerna hittar du här: https://blog.qx.se/schlagerprofilerna/

Christel Valsinger