4 maj 2021

Peter Kvint och Smith & Thell vinner Grand Prize

Huvudpriset i International Songwriting Competition (ISC) har för första gången gått till svenska kompositörer. Folk/pop-duon Smith & Thell och låtskrivaren och producenten Peter Kvint vinner priset för sin låt Goliath. I juryn för tävlingen sitter bland annat Coldplay, Dua Lipa, Bebe Rexha, Linkin Park och Tom Waits.

ISC är inne på sitt 20:e år, och till årets tävling anmäldes över 26 000 tävlingsbidrag från 158 länder. Priserna delas ut till 71 vinnare i 23 kategorier som täcker alla musikgenrer. Bland tidigare års vinnare finns Tones And I, Bastille, Vance Joy, Gotye, Kimbra, Kehlani m fl.

Smith & Thell (Maria Jane Smith och Victor Thell) och Peter Kvint vinner Grand Prize för låten Goliath och det är första gången det priset går till svenska, eller ens skandinaviska, låtskrivare.

En överraskad Peter Kvint fick vinstbeskedet av Maria Smith på måndagseftermiddagen.

– Det kom som en blixt från klar himmel – jag visste faktiskt inte ens om att Goliath var anmäld till tävlingen! Det känns fantastiskt att vinna, inte minst med tanke på att flera idoler sitter i juryn.

– Jag skulle vilja tacka Maria och Victor för att ni bjöd in mig till co-writen och Anders JohanssonAlbot & Albot och Sony Music Publishing för fint A&R-jobb.

Tävlingens grundare och chef Candace Avery, skriver i ett pressmeddelande om hur musik har förmågan att förändra sättet vi ser på världen och att Goliath, som handlar om att våga utkämpa de tuffa striderna i livet, är ett exempel på just det:

”The message is one that everyone can relate to and is one of those anthemic songs that makes you feel good and uplifted. Moreover, the song is perfectly crafted and is ear candy with a chorus that sticks in your head long after the song is finished. This is the first time the Grand Prize has ever been given to Swedish songwriters, and we are very excited to be awarding our highest honor to these very talented artists.”

Prissumman är på 25 000 dollar och till det kommer varor och tjänster till ett värde av ytterligare 40 000 dollar.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag håller på att bygga en studio i ladan på landet, så prispengarna kommer att komma till användning där.

Alla vinnare finns här: https://songwritingcompetition.com/winners

Christel Valsinger