Förlag 4 maj 2021

Mycket svenskskrivet på topplistan under Q1

Du måste finnas, tolkad av Newkid, blir totaletta när Topplistan för årets tre första månader räknas samman av Musikförläggarna.  Bland förlagen är det åter Sony Music Publishing som har flest andelar på listan. 

Sony Music Publishing har andel i 18,4% av låtarna på topplistan under det det första kvartalet 2021. Motsvarande siffra föregående kvartal var 16,4%. Universal Music Publishing får 13,6% (15,5% under Q4) och Warner Chapell Music tar 12,9% (15,3% under Q4). Därefter är det ett litet hopp ner till Kobalt, som har 9,5% av andelarna under Q1 (10,7 Q4) och sen ytterligare några procent ner till BMG som landar på 4,8% (8,6% under Q4). Andelen som anges som “manus” , dvs som inte är förlag, är 26,4%.

Antalet låtar som har minst en svensk låtskrivare är hög, 67%. Det är en ökning från 57% under Q4, då listan förvisso påverkades av en hög andel amerikansk julmusik. Under Q1 2020 var dock andelen svenskskriven musik också lägre, 61%.

Etta på den sammanräknade listan för Q1 är Newkid med sin Så mycket bättre-tolkning av Du måste finnas, skriven av Benny Andersson och Björn Ulveaus (Kopparnäset Immaterialrättigheter, Mono Music).
Därefter följer Hov1 med Barn av vår tid (Flike, Kronstrand, Liljefors Jansson, Lindhe) [Manus].

Sju av låtarna på topp 10 för Q1 har svenska låtskrivare och framförs av svenska artister.

Hela Topp 100 för det första kvartalet hittar du här.

Kvartalssammanställningen avser musikförlagens marknadsandelar för den officiella svenska topplistan – Topp 100 singel. Diagrammet baseras på försäljningsindex från IFPI och www.sverigetopplistan.se

Christel Valsinger