Nyheter 20 april 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Från Benjamin Ingrosso och Maia Wright till Alanis Morrisette och Moby. Här är veckans val av  låtar och album från MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger.

Christel väljer:

AmasonThe Kluski Report (låt)

Någon gång i år kommer förhoppningsvis Amasons nya album Galaxy II och den här försmaken, med ljuvligt snyggt groove och drömmig refräng, lovar gott. Titeln är hämtad från ett polskt medium, Franek Kluski, som intresserade sig för ektoplasma. Det hela känns väldigt…Amason. På det bästa av sätt. [Amasonason]

Maia Wright Break Her Heart (låt)

Maia Wright har så mycket kreativ energi att hon gör musik under två namn. Som Junie har hon släppt musik på svenska, bland annat fina Vi tidigare i år. Nu är det dags för mer nytt. Break Her Heart är en studsig poppärla skriven och producerad ihop med Hannes Roovers, Isac Hördegård och Litens Anton Nilsson. Snygg text på klassiska temat ”välj mig, inte henne”.[Universal]

Isle Of YouFallback (låt)

Isle Of You har utsetts till Framtidens artist av P3 och deras singel Bodyguard från 2018 nådde Sias spellista. Nu har det varit tyst ett tag, men i år planerar duon att släppa flera singlar. Den första av dem är denna, en vacker och storslagen popballad om att älska utan att ha en plan B. Det är för övrigt ena halvan av Isle Of You, Ida Johansson, som hanterar annonserna på MI. Ytterligare ett skäl att annonsera alltså! [Isle Of You/Corite]

Regard, Troye Sivan, Tate Mc RaeYou (låt)
Kosovo-albanske DJ:n och producenten Regard har slagit sig ihop med australiske Troye Sivan och kandensiska Tate Mc Rae i ett snyggt synthigt samarbete. Troye och Tates mjuka, luftiga röster är som en bolsterbädd att drömma sig bort på. [Ministry of Sound]

Lars väljer:

Greta Van FleetThe Battle at Garden’s Gate (album)

Jag borde troligen göra som så manga andra: skratta åt denna ofta Spinal Tap-sanslösa imitation av 1970-talets hårdrockgester. Men jag älskar det. I spår som Heat Above är Michigan-kvartetten 1970 och 2070 på samma gång. Ljuvligt pompöst och kaxigt riffande, och så hammondorgel på det. Rush möter Led Zeppelin i ABBA:s kostymförråd. Balsam för oss som saknar fenomenet unga rockband med låtar och falsettsång. (Republic/Universal)

Alanis MorisetteI Miss The Band (låt)

Kanske inget mästerverk rent låtmässigt. Men denna bonuslåt, ett år efter kanadensiskans albumcomeback, har ett budskap som gör mig tårögd: hur mycket vi saknar livemusiken. Produktion av svenske Henric Jakobsson. [RCA/Sony]

Benjamin IngrossoAllt det vackra (låt)

En utgivning till som jag överraskar mina närstående genom att gilla. Ingrosso är lysande i sin TV-serie och gör här en snygg låt om en separation som lätt kan avfärdas som Ted Gärdestad light. Men jag faller för den, blir smått tårögd. [Record Company TEN]

Moby, Kris Kristofferson, Mark LaneganThe Lonely Night (Reprise version) (låt)

En låt ursprungligen från 2013 gästas av Kris Kristofferson. Ur mötet med Moby och Mark Lanegan uppstår det bästa surrogatet för Johnny Cashs American-inspelningar som går att finna. [Little Idiot/Deutsche Grammophon/Universal]