19 april 2021

Lustans Lakejer till Icons Creating Evil Art

Icons Creating Evil Art har ingått samarbete med 40-årsjubilerande Lustans Lakejer. Under våren släpps en ny singel och i november kommer nya albumet Mörk materia.

Den första singeln från det kommande albumet släpptes i december. Arbetet med låten Lyx hade precis slutförts när bandet nåddes av det tragiska beskedet att bandmedlemmen Tom Wolgers gått bort. I februari i år var det 40 år sedan Lustans Lakejer gav ut sitt första, självbetitlade album, men också lika många år sedan Johan Kinde och Tom Wolgers för första gången träffades på den numera legendariska klubben 1984 i Stockholm. Senare samma år släpptes genombrottsalbumet Uppdrag i Genève, det första där Wolgers medverkade.

Jubileumsåret uppmärksammas bland annat med ny musik som släpps på etiketten Icons Creating Evil Art.

Johan Kinde, Lustans Lakejer, kommenterar det nya samarbetet:

”När Lustans Lakejer gav ut vårt första album 1981 var vi helt unika i svenskt musikliv, vilket på den tiden kanske inte var så svårt. Att det nu – 40 år senare – skulle visa sig att vi fortfarande är ensamma i vårt slag är något mer överraskande. Vi har alltid försökt att skapa musik som väcker känslor, musik där människans svagheter och djupaste begär befinner sig i en ständig kamp med den rena, oförfalskade kärleken. Tillsammans med våra nyfunna vänner på Icons Creating Evil Art känns det som att möjligheterna att fortsätta att göra denna sorts musik är större än någonsin förr. Vi bär en längtan som aldrig tar slut och vi vill dela denna längtan med er.”

Anna Lindholm, Icons Creating Evil Art:

”Lustans Lakejer är ett progressivt band som redan från start förkroppsligat vad vi identifierar oss med på ICEA inte bara som ikoner i ordets rätta bemärkelse utan även i fråga om konst som inte väjer för att skildra mörkret, samt motstånd till att förhålla sig till normer och konventioner. Bandet har gjort ett grundligt jobb i att bygga ett nära team omkring sig, bland annat bestående av Ulf Waldekrantz som satte oss i kontakt. Vi har verkligen hittat varandra och börjat bygga en relation som glöder av energi, entusiasm och framåtanda! Vi på ICEA längtar efter att låta en ny generation hitta till Lustans Lakejers musik.”

Christel Valsinger