Universal startar Universal Arabic Music

Det finns en viss Sverigekoppling när Universal Music Group och Republic Records startar Universal Arabic Music. Det hela görs i samarbete med Swedish House Mafias nye manager Wassim ”Sal” Slaiby.

Universal Arabic Music kommer att fokusera på att lyfta arabisk musik och artister till framkanten av populärmusikkulturen. Bolaget kommer även att arbeta med att introducera arabisk musik till nya partners, plattformar och varumärken över hela världen. Universal Arabic Music bygger nu ett team av experter som pratar arabiska och har en djup förståelse för den arabiska musiken och kulturen.

– I dagens globala musikmarknad har vi gång på gång visat att globala hits kommer var som helst ifrån. Det finns så mycket talang i denna del av världen att med Sals erfarenhet och kunskap om MENA-regionen och tillsammans med hans meriter från att breaka artister kommer han att bidra med en unik vision, strategi och kraft till Universal Arabic Music sa Universal Music Groups VD Sir Lucian Grainge i samband med lanseringen den 6 april.

Universal Arabic Musics första kontraktering blir Issam Alnajjar med debutsingeln Hadal Ahbek. Låten slår redan rekord genom att vara den första arabiska låten någonsin på plats 1 på Shazam globalt och Spotifys globala viraltopplista.

Swedish House Mafia skrev nyligen ett kontrakt med Saiby, som i vanliga fall är VD för bolaget XO och manager bland annat för The Weeknd. 

Avtalet har slutits som en del av en comeback för den svenska supertrion, nästan tio år efter Don’t You Worry Child.

Lars Nylin