Nyheter 7 april 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Från Olivia Rodrigo till Mattias Alkberg och Alf Robertson. Där har ni spännvidden i veckans musikval av MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger.

Lars väljer:

Lana Del ReyFor Free (låt)

Lite fusk här. Lana Del Rays fina lågmälda album Chemtrails Over The Country Club (tipsad om här av kollega Christel) har varit ute i några veckor. Men jag kan bara inte avstå att peka mot den cover som avslutar albumet. Versionen av For Free, från Joni Mitchells 1970-album Ladies Of The Canyon, är inte bara ljuvlig och inkännande. Den presenterar också två gästspelsnamn som förtjänar all uppmärksamhet: Weyes Blood och Zella Day. [Universal]

Mattias AlkbergHäxor (album)

På sitt 30:e (!) album hela karriären räknad tar Mattias Alkberg ett klart udda grepp. Han intar kvinnans position i en skildring av det eviga patriarkatets samhälle. Och det fungerar mer än väl. Ännu mera så eftersom den ständigt sylvasse poeten från Luleå bättre än på länge kombinerar orden med effektiv musik. Oavsett helheten bör inte det poesiintressrade missa detta. [Teg Publishing]

Alf RobertsonAlf Robertson sjunger och berättar (album)

Det är stor nostalgivecka för fans av Alf Robertson. Jag tillhör inte direkt dessa, men fascineras ändå av dels denna tidigare outgivna platta från 1987, dels dokumentären Livet e ju som de e (SVT Play). Båda innehåller pärlor ur ett liv och karriär med åtskilliga slukhål men även starka höjdpunkter. [Mariann/Warner]

BlaudzonReal Hero (låt)

Johannes ”Blaudzon” Sigmond är inte bara Nederländernas starkaste i konsten att göra poetisk sträv pop i nedstigande led från exempelvis Lou Reed och Go-Betweens. I en tid när ”poprock” inte är den mest trendande av sorter blir han ännu mer än tidigare ett av Europas starkaste namn i nischen. [V2 Records Benelux]

 

Christel väljer:

Olivia RodrigoDeja Vu (låt)
Andra singeln från kommande debutalbumet *O*R handlar likt förgångaren om ett avslutat. förhållande. Men Deja Vu tar ut svängarna lite mer med distade trummor och en skev gitarr – eller om det är en synt – som faktiskt för tankarna till Built To Spill. Inga likheter med Idahogänget i övrigt, men jag faller pladask för mixen av kommersiell pop och indie här.
Textreferenserna till Glee och Billy Joels Uptown Girl gör det inte sämre.

NeimyTrust Your Gut (EP)

Svenska Neimy sjöng på Jubels succécover av Dancing in the Moonlight (King Harvest). Honhar tidigare släppt singlarna Knife Out Of My Back och Prove Me Wrong som båda finns med på den här debut-EPn som hon skrivit ihop med Eric Wictor och Jakob Redtzer. Det är finfin elektronisk pop levererad med en röst som är lika delar snygg och sårbar i sitt uttryck. [K15/Amuse]

Justin BieberFreedom (låt)
Justin Bieber som nyligen släppte albumet Justice, överraskade på Påskdagn med ännu en ny release.EP:n Freedom innehåller sex gospelinspirerade, lite mer nedtonade låtar och gästas av en rad sångare, såsom BEAM, Chandler Moore och Tori Kelly. Jag väljer titelspåret för det enkla och rena i arret och framförandet. [Def Jam/Universal]