29 mars 2021

4 snabba: Daniel Horn, brand-drabbade Gaffa

Tidningen Gaffa hade precis flyttat till nya lokaler i Göteborg. Då slog ödet till med en brand som raderade ut redaktionen och hela dess innehåll. Vi har pratat med chefredaktör Daniel Horn.

Vad hände egentligen?
– Om jag har förstått saken rätt så ska branden ha startat i företaget Claessons Trätjära och vårt kontor låg mer eller mindre vägg i vägg med den lokalen. Det har väl inte framkommit än vad som startade branden, men tjära och olja är ju högst antändligt så det eskalerade fort och resulterade i att vår lokal, ett gäng andra kulturidkares lokaler och scenen ”Hjärtat” helt brann ner. Inget fanns kvar att rädda. Jag upptäcker hela tiden nya saker som har försvunnit, men det är ju de grejer som är svåra att värdesätta som känns mest. Som hela vår tidningskatalog, alltså referensexemplar från 2010 till nu som är puts väck. Vi hade även beställt in nya GAFFA-statyetter som skulle delas ut till årets GAFFA-Priset-vinnare. I övrigt är det ju skivor, fotografier och så vidare som har ett affektionsvärde. Resten är ju ”bara” prylar. Och tack och lov kom ju ingen person till skada.

Hur påverkas produktionen?
– Det ska inte påverka i och med att vi fortsätter att jobba på hemifrån. Det är fördelen med vårt jobb, vi kan hålla det ”mobilt”. Men visst, det tar ju onödig tid och energi att styra upp med ny lokal och få klarhet i försäkringsbiten och så vidare. Men på nåt sätt känner man en jävla revanschlust mitt i allt. Det här ska fan inte stoppa oss.

Vad har ni på gång, annars?
– Just nu sitter jag med ett maj-nummer där alla GAFFA-Priset-vinnare ska presenteras. Vårt april-nummer med Girl In Red på omslaget kom precis ut. Annars är det som vanligt, nyheter och recensioner för webb. Korrade alldeles nyligen en artikel där vi har snackat med en person som har tagit sig an uppgiften att brodera hela sin skivsamling på 500 metalomslag. Hon är uppe i 42 omslag nu …

För att ta något helt positivt: bäst musik just nu, enligt dig?
– Oj, är nästan sugen på att tipsa om nån brand-relaterad låt bara för att, men känns too soon. Jag vill slå ett slag för Sofia Kourtesis nya EP Fresia Magdalena. En Peru-bördig artist som skapar melankolisk och nästan lite solblekt electronica. Varmt och mysigt och ibland lite The Avalanches-aktigt. Gör sig bra nu och ger styrka mitt i all motgång.

Lars Nylin

Foto: Rebecka Horn