Förlag 23 februari 2021

Marknadsandelar förlag: Tätt i toppen under Q4

Sony Music Publishing behåller positionen som förlag med störst antal marknadsandelar även under det sista kvartalet av 2020. Men Warner Chappell Music och Universal Music Publishing ligger bara någon procent efter, visar Musikförläggarnas sammanställning.

Sony Music Publishing, tidigare Sony/ATV, kniper 16,43 % av marknadsandelarna på singellistan, där Victor Leksells Svag fortfarande toppar (Carson Mattsson, Högdahl, Flygare Floderer, Silvergran, Leksell) [Sony/ATV, A Side Songs, Peermusic, Kobalt, Manus].
Men Warner Chappell ligger bara dryga procenten efter med 15,31% och Universal Music Publishing placerar sig trea med 15,05% av andelarna.

Andelen manus, det vill säga ej förlagda verk, har under perioden minskat, från 29,23% till 19,8%.

Kvartalssammanställningen påverkas av de traditionella julhittarna, som tar över stora delar av topplistan i december. Mariah Careys All I Want For Christmas Is You [Universal Music Publiching, Sony music Publishing, Kobalt] och Wham!s Last Christmas [Warner Chappell] hamnar på plats 8 respektive 9.

Andelen låtar på topplistan för Q4 som har svenska låtskrivare är denna gång 57 av 100. Fem av dem finns på topp 10. Förutom tidigare nämnda Svag är det på plats 3 Miriam Bryant & YasinGe upp igen (Bryant, Kapari, Mahamoud) [Universal Music Publishing, Manus]; på plats 5 Zara Larsson & Carola Säg mig var du står (Duiser, Elias, Souer, Forsman) [Strengholt Music Publishing, Universal Music Publishing]; plats 9 The WeekndBlinding Lights (Tesfaye, Holter, Max Martin, Balshe, Quenneville) [MXM Music, Kobalt, Songs of Wolf Cousins, Warner Chappell, Universal Music Publishing] och på tionde plats Molly SandénJag mår bra nu (feat. Newkid) (Ferrer, Högdahl, Sandén, Thell)[Sony/ATV, Manus].

Kvartalssammanställningen avser musikförlagens marknadsandelar för den officiella svenska topplistan – Topp 100 singel. Diagrammet baseras på försäljningsindex från IFPI och www.sverigetopplistan.se

Topp 100 för Q4 2020 finns här, på Musikförläggarnas hemsida.

Christel Valsinger