23 februari 2021

Female Songwriters Day växer

Speed-dating för att hitta samarbetspartners. Seminarier ledda av låtskrivare som Linnea Deb och Maria Marcus. När Musikmakarna den 8 mars arrangerar Female Songwriters Day för andra gången är programmet utbyggt för att ytterligare stötta  kvinnor och icke-binära i sitt musikskapande.

Yrkeshögskolan Musikmakarna arbetar löpande med frågor om jämställdhet i sin verksamhet. Men behovet av riktade insatser för att lyfta och stärka kvinnor och icke-binära i musikbranschen finns ändå. Utvecklingen mot en jämställd musikbransch går för långsamt, och det ser inte bättre ut utomlands, menar Ulla Sjöström, skolans grundare och rektor.

Idén till Female Songwriters Day och att förlägga den på Internationella Kvinnodagen, fick hon förra året.

– Den dagen är ju ändå till för att manifestera kvinnor i världen och på så sätt tar vi ingen dag i anspråk för annat arbete tillsammans, vilket vi kan göra alla andra dagar under året.

Förra årets arrangemang lockade omkring 300 deltagare i 40 olika länder. Många vittnade om vikten av stöttning.

– Till exempel deltog två unga tjejer i Sudan. De hade inga egna nätverk och jobbade helt ensamma med sin musik. Vissa deltagare hade inte tillgång till bra eller ocensurerat internet, inte Facebook och så vidare heller, så vi fick hitta speciallösningar med dem.

Under årets Female Songwriters Day får deltagarna möjlighet att delta i seminarier, där låtskrivare som Linnea Deb, Maria Marcus och Latin Grammy-belönade Mónica Vélez delar med sig av sina kunskaper i låtskrivande och produktion. Melisha Linell kommer att hålla en master class i mix och mastering och Inés Martinez Llinas ska berätta om hur man som låtskrivare skapar nätverk.  Några dagar innan erbjuds deltagarna också speed dating för att hitta samarbetspartners att skriva med.

Ulla Sjöström och teamet bakom Female Songwriters Day kommer att finnas som support under dygnet och även erbjuda feedback, så att låtarna ska kunna bli klara inom en vecka efter den 8 mars.

– Därefter tänker vi oss en – frivillig – uppspelning av registrerade låtar via YouTube. Vi får se hur många som vill vara med och lyssna. Det kan bli jättemånga eller färre, vi har ingen aning än.

Förhoppningen är att Female Songwriters Day ska bidra till att göra skillnad. Att inspirera och stötta kvinnliga och icke-binära låtskrivare och producenter att ta plats, och skriva bra låtar som hamnar på listorna runt världen.

– Vi vill manifestera den ”female power” som faktiskt finns men som behöver synliggöras och bidra till en mer jämställd musikbransch globalt.

Fler får gärna börja engagera sig i initiativet också. Än så länge görs det mesta av arbetet ideellt, men med fler intressenter kan arrangemanget växa till något större, menar Ulla Sjöström.

– Själv hoppas jag också på att få vara med den dagen då Female Songwriters Day inte längre behövs, då kanske vi kan sätta en global Songwriters Day på världskartan istället. Tillsammans.

Female Songwriters Day är ett digitalt evenemang och öppet för alla kvinnliga och icke-binära låtskrivare. Anmälan görs här där också mer information finns.

Christel Valsinger