22 februari 2021

Samlad kritik mot Stockholms stad om Kulturnatten

Evenemanget Kulturnatt Stockholm i april har förvandlats från en angelägenhet för huvudstaden till en upphovsrättsdebatt som nu samlat ett antal organisationer inklusive Ifpi och Musikförläggarna i hård kritik av Stockholms stad.

Förenklat handlar det om att Stockholms stad valt att sända festivalen via sociala medier som Facebook och Instagram. Med följden att de ansvariga rekommenderar att medverkande inte använder upphovsskyddat material.

I ett debattinlägg i Mitt I-tidningar i Stockholm gör nu ett antal organisationer ett debattinlägg under rubriken: ”Stockholms stad måste tänka om kring Kulturnatten”. Där sägs bl a:

”Självklart borde Stockholms stad ha självförtroendet att sända festivalen på sin hemsida och hitta andra partners än Facebook att marknadsföra festivalen med.”

I debattinlägget sägs vidare bland annat:

”Genom att utesluta musik från majoriteten av stadens musikskapare får man inte bara en rejält försämrad kvalitet, man bidrar även till att urholka upphovspersonernas och utövarnas arbetsmarknad”.

På sin hemsida beskrivs evenemanget:

”Kulturnatt Stockholm är kvällen då du upptäcker det du inte visste fanns eller det du alltid drömt om att prova. Stockholms kulturliv är redo för att möta dig med det bästa av allt som finns året runt och specialskräddade program bara för denna natt.”

De som undertecknat inlägget i Mitt I är:

Karsten Dyhrberg Nielsen, vd Stim | Martin Jonsson Tibblin, ordförande Föreningen svenska tonsättare (FST) | Alfons Karabuda, ordförande Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP) | Kerstin Mangert, ordförande Musikförläggarna | Stefan Lagrell, vd SAMI | Marika B Lagerkrantz, ordförande Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd (KLYS) | Jan Granvik, ordförande Musikerförbundet | Gunnar Jönsson, ordförande Sveriges Yrkesmusikerförbund (Symf) | Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund. | Vanessa Labañino, ordförande Musikcentrum | Ludvig Werner, vd IFPI.

Debattinlägget kan läsas här:

https://tinyurl.com/axv5hdtu

Lars Nylin