17 februari 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Rock, prog-rock, blues och singer/songwriters. Det blir en parad av gitarrer när MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger väljer favoriter bland veckans nya releaser.

Christel väljer:

Flora CashFeeling So Down (låt)

Cole Randall och Shpresa Lleshaj utgör tillsammans den svensk-amerikanska duon Flora Cash som fick en internationell hit med låten You’re Somebody Else. Nya singeln är en vemodig ballad om saknad och ensamhet. Ett fint möte mellan upp-pitchad refrängsång, vacker melodi och vinylknaster. [Icons Creating Evil Art]

Petra Mases: Rättvik (låt)

Blir oerhört förtjust i denna röst, som även återfinns i gruppen Francis. Ofjäskigt cool och samtidigt fängslande. Rättvik är min favoritlåt på nysläppta ep:n Marken vid min väg. Fin gitarrpop som växer med lyssningarna. [Strangers Candy]

BirdyLoneliness (låt)

Fem år efter albumet Beautiful Lies är brittiska Jasmine van den Bogaerde på gång med ett nytt album under artistnamnet Birdy. Själv hade jag låten Keeping You Head Up på min favoritlista för 2016. Det här är den andra singeln som släpps inför kommande albumet och båda hör hemma i den klassiska singer/songwriter-fåran med gitarr, piano, trummor-sättning. Vacker och innerlig folkpop med 70-talskänsla. [Warner Music]

Dylan FraserGucci Sweater (låt)

Det blev visst singer/songwriter-vecka för mig denna gång. Här är ytterligare en release med akustisk gitarr och mjuk sång. Skotska Dylan Fraser sjunger om materialsim och hur Gucci-tröjan inte räddar dig från tårar. Låten läggs till på tidigare släppta ep:n The Storm som jag genast ska lyssna på. [Warner Music]

Lars väljer:

Greta Van Fleet – Heat Above (låt)

Vi är några stofiler, unga och gamla, som envist även i denna era fantiserar om nya unga rockband som erövrar världen. Greta van Fleet har varit hoppet nummer ett i några år nu, ett av få unga rockband som når 100 miljoner på Spotify, men tyngts av ett ibland nästan larvigt Led Zeppelin-ok. På nya Heat Above är detta ok helt borta. Oket är istället Rush och Yes. Och jag älskar det. [Republic/Universal]

Django DjangoGlowing in the Dark (album)

Storheten med Django Django är att gruppen med skicklighet och lyhördhet omfamnar alla former av alternativ pop från 1980 till 2020. Svagheten är att man inte vet var att börja. En väg in i det fjärde albumet kan vara Waking Up där Charlotte Gainsbourg gästar i en rak poplåt. Men man kan lika gärna hamna i brittpop, kraut eller dansant klubbmusik a la Madchester. En angenäm men inte helt lättsorterad popupplevelse. [Because Music]

TransatlanticThe Absolute Universe (album)

En del av konceptet prog-rock på 70-talet var supergrupper. Den som var med minns band som King Crimson, Emerson, Lake & Palmer och Asia. Samtidens version är Transatlantic med medlemmar från Dream Theatre och Marillion – men även svensken Roine Stolt. Nya The Absolute Universe levererar allt av virtuoseri och koncept man kan tänka sig (inklusive tre olika format på albumet). Men också överjordisk skicklighet och utomjordiskt vackra sekvenser. För den som gillar sorten är det en av genrens starkaste leveranser på åratal och albumet har gått in högt på listor över fysisk försäljning i t ex Tyskland, Benelux och även Sverigetopplistan. [InsideOut Music]

Roffe WikströmKlass klass klass (låt)

Blueslegendaren Wikström kommer efter elva år utan nya releaser tillbaka med en frustande galopperande punkfunkblues som är hans vana trogen i att markera varifrån i samhällsstegen han anser sig komma. Men den är också ett vasst inlägg i en annan debatt: hur ska vi motivera ”mogna” artister att ens spela in när det för sorten är lättare att åla över Sahara än att nå ut på Spotify? Nytt album kommer i april. [Black Light Records]