16 februari 2021

Gestrument med ny musikupplevelse

Svenska startupen Gestrument ligger bakom en helt ny form av musikupplevelse som väckt en del rubriker i Storbritannien senaste veckan. Man har skapat en ny variant av En midsommarnatts dröm tillsammans med The Philharmonia Orchestra, som kommer framföras live online i mars.

I förra veckan gick brittiska The Royal Shakespeare Company ut med pressmeddelandet om sin uppsättning av Dream, en remake av En midsommarnattsdröm av William Shakespeare.

Dream kommer utspela sig helt virtuellt och vara interaktiv, dvs som digital åskådare kan man påverka vad som händer live visuellt, men också rent musikaliskt på den virtuella scenen när skådespelarna styr både musik och hela den visuella miljön i realtid med sina rörelser.

Bakom det nya virtuella livekonceptet står bl a svenska Gestrument, som har utvecklat teknik som gör det möjligt att styra musik med hjälp av fysiska rörelser och taktil input. De som tittar kan också vara med som ”figurer” eller ”avatarer” i sändningen, t.ex. röra sig som en fjäril i det virtuella scenariot.

Publiken kan också vara med och påverka själva musiken genom att använda sig av ”lager” av inspelningar gjorda av Philharmonia Orchestra. På det sättet kan man säga att det är det virtuella kollektivet som skapar helhetsupplevelsen snarare än enbart de som står på ”scenen”.

Gregory Doran, från The Royal Shakespeare Company, säger till The Observer:

– This is a 21st-century reimagining of Shakespeare’s play, which is giving us a completely different vocabulary of imagery. That’s extraordinary. There’s so much opportunity out there. It’s as if technology is now providing us with this amazing paintbox. We have a lot of very exciting talent that can find uses for those new tools.

– What I love about this potential for an interactive experience is it’s not the play of A Midsummer Night’s Dream, but it’s the world of A Midsummer Night’s Dream. If that makes you want to read or watch this play, then that’s great.

Uppsättningen var tänkt att ges på ett något annorlunda sätt innan pandemin slog till. The Philharmonia Orchestra, med över 100 musiker, hade redan spelat in musik från Maurice Ravel och Jesper Nordin (grundaren av Gestrument), under ledning av Esa-Pekka Salonen, och det är den musiken som nu används i den virtuella uppsättningen av Dream.

Luke Ritchie, ansvarig producent från The Philharmonia Orchestra, säger:

– The Philharmonia’s R&D work with Jesper Nordin and Gestrument has implications for future musical experiences whether they be online, in-game, as a location-based experience or a live performance in the concert hall. In Dream the actors will use Gestrument to perform music; in the future we want audiences to be playing this role as well, removing traditional barriers between performers and participants, and opening up a new world for the orchestra.

Såväl The Guardian som BBC har uppmärksammat den nya virtuella uppsättningen, som kommer genomföras under 12 – 20 mars. Intressant är att den 50 minuter långa föreställningen är gratis om du bara passivt vill titta på Dream, men, för att kunna interagera och vara med och ”medskapa” föreställningen måste man ha en biljett som kostar 10 pund. En lite ny form av betalningsmodell för onlinesändningar.

Hela projektet är en del av den brittiska statens kulturprogram Audience of the Future som syftar till att utforska nya sätt att förmedla scenkonst på. Gestruments teknik finns sedan tidigare tillgänglig i appar som ScaleGen och Gestrument PRO för iOS.

Läs mer på Gestrument

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se