9 februari 2021

Sätts musiksmaken vid 14?

Sätts vår musiksmak när vi är 14 år? En fransk-brittiska studie kommer fram till det och teorin har blivit en rejäl snackis i sociala medier senaste veckan. Gloria Gaynors I Will Survive var en låt i testet.

Forskarna har i studien undersökt ett psykologiskt fenomen som kallas ”minnespuckeln”. Minnespuckeln är den tid av ungt vuxenliv under tonåren som uppenbart tenderar att prägla oss i resten av livet.

Forskarna i den brittisk-franska studien har undersökt om även vår musiksmak sätter sig under denna tid. 500 personer mellan 18–82 år fick lyssna på totalt 111 låtar från den franska singeltopplistan mellan åren 1950–2015. Mest handlade det om franska hits men också låtar som som Queens Bohemian Rhapsody, The Eagles Hotel California, Gloria Gaynors I Will Survive och RihannasDon’t Stop The Music.

Personerna i testgruppen fick svara på om de kände igen låten, recensera den och berätta om den väckte speciella minnen. Forskarna kunde då se en stark koppling till just 14-årsåldern och association till musik.

Resultatet skilde sig dock. De äldre testdeltagarna gillade i större omfattning musik från när de var just 14 år.

Forskarna är också inne på tankegången att det faktiskt kan vara så ”att det var bättre förr.”

– En intressant sak vi upptäckte var att de låtar som var släppta mellan cirka 1975 och 1985 generellt gillades av alla, oavsett åldersgrupp. Det verkar finnas perioder där musiken helt enkelt betraktas som bättre musik och blir mer gillad av fler. Det kan förstås handla om vårt urval av låtar, men det handlar nog också om att de låtarna liksom har klarat tidens test, även unga människor gillar dem, säger Kelly Jakubowski vid Durham University till Dagens Nyheter, som först rapporterade om undersökningen.

I kommentarer till undersökningen pekar många på frågetecken i att det bara handlar om hits. Många anser att musikkonsumtionen inte alls är lika hitfokuserad i modern tid.

Men oavsett har den satt rejäl fart på tyckande i sociala medier. Denne skribent är knappast den ende som omedelbart satte ihop en spellista med låtar från året jag var 14.

Länk till DN (låst artikel):

https://www.dn.se/kultur/darfor-satter-musiken-spar-nar-vi-ar-14-ar/

Lars Nylin