1 februari 2021

4 snabba: ionnalee / aktuell med konsertfilm

När svenska artisten ionnalee fick ställa in sin världsturné förra året till följd av pandemin, skapade hon istället en föreställning tillsammans med fotografen John Strandh som sändes live från ön Fjuk i Vättern inför 100 000 tittare. Artister som Imogen Heap, Zola Jesus och Vander Von Odd gästade på länk från sina hem i olika delar av världen.

Nu har konserten släppts som film och album. Vi bad ionnalee berätta mer om projektet.

Vilken var din artistiska vision för konserten?

– Jag visste att jag inte skulle kunna ersätta en hel inställd turné för varken fans eller mina kollegor, men att ge dem som hade sett fram emot turnén 2020 en annan typ av upplevelse, som också blev ett firande för mig och mina kollegor för tio år av audiovisuella släpp. Jag har gjort två tidigare liveprojekt online In concert (2010) och Concert in blue (2015) så jag visste att förväntningarna skulle vara ganska stora från fans. Att jobba med motgångar som tillgångar, det vill säga distansen till samarbetspartners och fans, var min vision.

Varför valde du just Fjuk som plats?

– Fjuk är en speciell plats för mig och för de som följt mina tidigare släpp. Jag har filmat videos där som till exempel Chasing Kites (iamamiwhoami), men jag är också uppvuxen i trakten och harplockat ett antal smultron på ön genom åren.

En rad gästartister dyker upp på länk, Imogen Heap och Zola Jesus bland annat. Vilka var de tekniska utmaningarna? 

– Den stora tekniska utmaningen var att genomföra ett så tekniskt avancerat projekt ute på en ö mitt i Vättern. Till exempel att ta ut utrustningen i pappas fiskebåt och klättra iland på klippor med ett team på fyra personer.

Du verkar ju inte precis ha tagit något sabbatsår till följd av Corona. Du har släppt demos, remixer och gjort livesessions utöver den här livekonserten, som blivit till album och film. Har du mer på gång i närtid?

– Ja, det blev till att tänka om helt när ens hela år och levebröd försvann. Försökte göra något roligt av isoleringen som resulterade i en hel del projekt som jag är tacksam för att jag gjorde. Det blev minnen för livet. Angående framåt så vilar jag lite just nu och sen får jag se hur jag återhämtat mig till sommaren.

Filmen finns att se här.

Christel Valsinger

Bilden: ionnalee och drag-artisten Vander Von Odd.