26 januari 2021

Sami belönar coronainitiativ

Reimersholme Hotel i Stockholm, föreningen FIKA som driver Rotundan i Halmstad och musikhotellet Slussens Pensionat på Orust är nominerade till SAMI:s pris Årets Initiativ för 2020.

Trion har chansen att vinna utmärkelsen för att de enligt SAMI (Sveriges Artisters och Musikers Intresseorganisation) på kreativa och smittsäkra sätt har hållit musiken levande under 2020, trots de utmaningar som funnits för att spela musik i offentlig miljö. Årets Initiativ delas ut för första gången i år.

– Flera hundra personer har gett förslag på vilka som borde vinna Årets Initiativ. Det är både härligt och häftigt att se engagemanget som verksamheter har haft för att ge människor musikupplevelser under pandemin – och vad det har betytt för artister, musiker och publik, säger Ann Rosenberg, försäljningschef på SAMI.

Reimersholme Hotel har tagit fram ett helt nytt koncept med roomservice, där gästerna sitter på rummen och beställer upp mat, dryck och musik från en musikmeny. Från hotellets scen – som byggts upp genom att flera hotellrum rivits – livestreamas konserter upp i rummen, och livebandet kan också komma till rummen och spela på beställning. Bo Sundström och Ebbot Lundberg är några av artisterna som har varit där och spelat. Scenen blev också en del av Stockholms Jazzfestival och under oktober månad framfördes livemusik där i princip varje dag.

Både den ideella föreningen FIKA (Fantastiskt Intressant Kultur åt Alla) som driver Rotundan i Halmstad och musikhotellet Slussens Pensionat på Orust, hade ett fullbokat program med 60-80 konserter och kulturupplevelser inför sommaren. Men så kom pandemin och restriktionerna som innebar en maxgräns på 50 personer för evenemang där det förekom livemusik. Trots att Rotundan rymmer 120 sittande restauranggäster med smittsäkert avstånd, och det extra jobbet i form av ombokningar och anpassningar som det skulle innebära, så prioriterades livemusik för ett färre antal gäster. Även Slussens Pensionat valde att ställa om verksamheten och göra stora förändringar i programmet för att kunna erbjuda musikupplevelser till det tillåtna, begränsade antalet människor. Med ett stort engagemang, löpande anpassningar och lyhördhet för gästernas behov och oro, lyckades arrangörerna genomföra omkring 30 konserter och kulturevent var under sommaren. Något de båda är stolta och glada över att ha kunnat göra.

Timbuktu, Frida Hyvönen och Sarah Klang var några av artisterna som spelade på Slussens Pensionat under sommaren. På Rotundan i Halmstad kunde man ta del av underhållning med fri entré nästan varje kväll, och arrangörerna kan själva vittna om hur uppskattade spelningarna under sommaren blev:

Vinnaren av Årets Initiativ 2020 utses av SAMI och offentliggörs under februari.

Lars Nylin