5 januari 2021

SAMI utsatt för dataintrång

SAMI:s medlemsdatabas hackades natten till den 31 december. Hackarna har kopierat uppgifter och data som används för utbetalning och kontrolluppgifter, skriver SAMI på sin hemsida.

Intrånget har, enligt de uppgifter SAMI hittills fått fram, skett via en  en säkerhetslucka i tredjepartsmjukvara. Hackarna har kommit åt uppgifter såsom personnummer, adress och konto för utbetalningar, men däremot inte några lösenord.

Händelsen är anmäld till polis och Integritetsskyddsmyndigheten och SAMI genomför även en egen egen utredning tillsammans med extern säkerhetsexpertis för att gå till botten med hur intrånget gått till och för att säkra systemen ytterligare.

Medlemstjänster så som som Mina Sidor hålls tillfälligt stängda och SAMI uppmanar alla medlemmar att alltid vara uppmärksamma på försök till nätfiske och ID-kapning.

Christel Valsinger