1 december 2020

Grammynominering till ”The Story Of Fire Saga”

Soundtracket till ”Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga” är nominerat till en Grammy i kategorin Music For Visual Media. Bakom albumet finns en rad svenska låtskrivare och dessutom tunga sånginsatser av Molly Sandén. Bland årets Grammynomineringar finns också svensk representation på Lady Gagas album.

Filmen Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga med Will Ferrell och Rachel Mc Adams i huvudrollerna gick upp på Netflix i somras och är en kärleksfull drift med det som för oss européer är sedan länge välbekant, men för amerikaner fascinerande nytt – Eurovision -song Contest.

Musiken i filmen spelar naturligtvis en stor roll och  Regissören David Dobkin valde att ge den övergripande producentrollen till Savan Kotecha, som är en del av Max Martins Wolf Cousins-kollektiv.

– It’s okay if it’s funny, but it has to be really good music. It has to still be great and just kitschy enough to be Eurovision, because that’s part of what’s fun about Eurovision, säger han I en intervju med Vulture.

Savan Kotecha samlade ihop en rad låtskrivare, de flesta skandinaver. Från svenskt håll innebär det Gustaf Holter, Christian Persson, Rami Yacoub, Johan Carlsson, Jörgen Elofsson, Andreas Öberg, Andreas Carlsson, Christoffer Lauridssen och Richard Göransson.

Sångörsten bakom Rachel McAdams är dessutom Molly Sandén, under namnet My Marianne.

Soundtracket tävlar om Grammyn i konkurrens med musiken i filmerna A Beautiful ay In The Neighborhood, Bill & Ted Face The Music, Frozen 2 och Jojo Rabbit.

Svensk representation i årets Grammynomineringar finns i ytterligare två kategorier, tack vare Lady Gaga. Hennes låt Rain On Me (feat Ariana Grande), där Rami Yacoub är en av låtskrivarna är nominerad i kategorin Best duo/Group performance. Albumet Chromatica är dessutom nominerat i kategorin  Best Pop Vocal Album och där är Axwell en av producenterna. Låtskrivare på Chromatica är också, utöver tidigare nämnda, Vincent Pontare, Salem Al Fakir och Max Martin.

Grammygalan äger rum den 31 januari.

Christel Valsinger