29 november 2020

4 Snabba: Susanne Cederberg, Lisa Nilsson-porträttör

Susanne Cederberg firar denna vecka sitt 20:e artistporträtt för TV. Ämnet för jubileet är Lisa Nilsson. MI frågade Susanne om dels det aktuella porträttet men också vad som kommer härnäst.

Susanne Cederberg har intill mängden av andra sorters musikprogram fått ihop en meritlista med porträtt som inkluderar namnen Benny Andersson, Sanna Nielsen, Hasse Alfredson, Peter LeMarc, Tomas Ledin, Kikki Danielsson, Jan Malmsjö, Eva Rydberg, Rolf Lassgård, Sissela Kyle, Michael Nyqvist och senast ett med skådespelaren Krister Henriksson.

Men nu är det alltså fokus på Lisa Nilsson, nyss aktuell i Så mycket bättre.

Varför blev det en film om just Lisa?

– Lisa är en väldigt duktig artist och sångerska, som jag velat porträttera länge. Hon är dessutom en intressant person, som har mycket att berätta. I år har hon fyllt 50 år, så det passade bra, som en hyllning till en av landets bästa artister.

Vad kan vi vänta oss?

– Jag har gjort nedslag i hennes liv, både på och utanför scenen. Senaste året har hon ju haft stor framgång med föreställningen Kvinnan som är jag, och delar ur den är med liksom repetitioner inför premiären. Tittarna får också följa med hem till Lisas pappa, som är jazzpianist, och även under en träff med hennes gamla lärarinna som hon annars mest brevväxlar med. Dessutom blir det en hel del tillbakablickar där bl. a Mauro Scocco och Johan Ekelund berättar om tiden hon slog igenom på allvar.

Hur ser det på läget för musikdokumentärer generellt – har du t ex nytta av alla nya plattformar?

– Jag, och många med mig, är ju väldigt intresserade av musik och tycker det är för lite sådana program i svensk TV, framförallt där man även spelar live. Nu måste artisterna helst tävla också för att få vara med. Jag kan inte säga att nyheterna har förändrat för mig. Det är vare sig färre eller fler jobb.

Vad händer jobbmässigt efter detta?

– Jag har precis färdigställt en konsert, där de faktiskt spelar live och inte tävlar! Musik på skeppet med bl. a Louise Hoffsten, Viktoria Tolstoy, Tina Ahlin, Ebbot och Peter Karlsson. Sändning på Trettondagsafton 5/1 2021 SVT1. Nu väntar redigering av en föreställning jag spelat in med Sissela Kyle och sedan kanske ett nytt porträtt.

Lisa Nilsson – ett porträtt finns på SVT Play från 7 december.

Lars Nylin