12 oktober 2020

4 Snabba: Lars Nylin, styrelsemedlem BD Pop

MI:s Lars Nylin presenterades i veckan som styrelsemedlem hos det norrbottniska utvecklingsbolaget BD Pop. Christel Valsinger bad honom berätta om uppdraget i en 4 Snabba.

Vad är BD Pop?

– BD Pop är ett utvecklingsbolag för populärmusik från Norrbotten. De flesta av länets kommuner är involverade men Region Norrbotten och Luleå kommun är de största ägarna. BD Pop är ständigt inblandade i utgivningar som låter höra av sig även nationellt. Genom åren har jag stött på namn som Movitz!, Zacke, The Magnettes, Teg Publishing, Mattias Alkberg och Kitok med olika kopplingar till BD Pop.

Vad är din roll och vad vet du om Norrbotten och pop i länet?

– För att börja med det sista så kan jag utan att skämmas säga att jag har hyfsad koll. Från Norrbottens Järn och Kornet på 70-talet och framåt har det liksom inte gått att undvika norrbottnisk kompetens i musik. Namn som Jakob Hellman och olika förgreningar av gruppen Bear Quartet är favoriter alla kategorier. Några av mina svenska hiphop-favoriter har kommit därifrån. Willie Clay Band är svenska mästare i roots och mycket annat. Inte minst: på ena sidan kommer min släkt från Seskarö i Haparanda skärgård.

– Jag kom först i kontakt med BD Pop som A & R på dåvarande skivbolaget Bonnier Amigo Music på 00-talet. Jag gav ut bl. a Elmo – i dag Kitok – och var inblandad i Brolle Jr, en norrbottning som spelade in med gode vän Ollie Olson som producent. Ollie har senare ofta uppdaterat mig om BD Pop. Min roll i styrelsen kan nog närmast beskrivas som omvärldskonsult. Förhoppningsvis kommer jag med inspel om saker som händer inte minst i Stockholm som kan vara intressant för BD Pop. Även min styrelsekollega John Rosén, nu hos Maria Molin Ljunggren på Freebird, har en liknande roll.

Hur ser du på pop från utanför Stockholm 2020?

– Det kan säkert bero på egen ignorans, men spontant tänker jag att det är mer fokuserat på Stockholm än på länge. I ett par decennier kom det bästa från Göteborg och Malmö, så tycker jag inte att det är längre. Men att det kan bero på okunskap blev jag varse redan vid första styrelsemötet med BD Pop. Å andra sidan tror jag att Norrbotten, om man tänker landsort, är i topp av kreativitet. Inte minst BD Pops förtjänst.

Har du några andra sådana här uppdrag vid sidan av MI?

– Detta är faktiskt mitt första styrelseuppdrag i musik någonsin. Innan detta har jag bara suttit i styrelser för idrotts- och bostadsrättsföreningar. Men nu siktar jag på att bli värsta styrelseproffset, haha.

Christel Valsinger