29 september 2020

Regeringen öppnar för större publik vid evenemang

Från och med den 8 oktober ska restauranger inte längre beröras av maxgränsen på 50 personer vid evenemang. Det meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens under tisdagen. Ett förslag om undantag från 50-regeln vid andra evenemang är också förberett.

– Det här innebär att vi kommer till rätta med den ologiska situationen att om 200 personer sitter och äter på en restaurang och så börjar en musiker spela – då måste alla utom 50 gå, sa kulturminister Amanda Lind vid presskonferensen.

Ett undantag för evenemang med sittande publik finns också förberett. Om avståndet mellan de sittande gästerna är minst en meter, kan upp till 500 personer få samlas i publiken. Två personer i sällskap ska dock få sitta bredvid varandra.

Undantaget för sittande publik ska börja gälla den 15 oktober, men bara om läget i smittspridningen inte förändras till det sämre. Ökad smittspridning förra veckan gjorde att beslutet sköts framåt. Och det kan hända igen.

– Vi är väldigt tydliga med att vi kommer att behöva stämma av detta med Folkhälsomyndigheten innan vi fattar beslut, sa Mikael Damberg.

Christel Valsinger