22 september 2020

Nyss mastrat: MI väljer bland veckans releaser

En indiepopcomeback, två covers och en dos svensk rock. Det är lite av vad MI:s Christel Valsinger och Lars Nylin valt ut bland veckans releaser.

Lars väljer:

Anna Ternheim och Kaiser QuartettRemember This (låt)

Anna Ternheim i ett samarbete med stråkkvartetten Kaiser, ett samarbete inlett vid den tyska Reeperbahnfestivalen förra året, i ett annat universum känns det. Ett sjunde album är på gång från känslosträngarnas okrönta drottning [CNTCT].

Future IslandsMoonlight (låt)

Nytt från Baltimores och delvis Malmös finaste. Drömskt om en relation vid ett vägskäl, från ett band som tagit över från The Cure i konsten lågmält explosiva stämningar. Möjligen mer av ett ”albumspår” om man nu kan tänka så numera, men likväl hudknottrande fint. Det kommande albumet heter As Long As You Are [4 AD].

GarbochockEn annan dag (album)

I mycket ett appendix till Malmögruppens postpunk-ikoniska album Ritual från 1980. Gissningsvis även inspelat i samma veva. Men vem bryr sig när man får mer från Stry Terrarie, kultfigurernas kultfigur i svensk rockmusik. Det är långtifrån bara Thåström som dubbar skåningen geni [Buchanan Recording].

The Wannadies Can’t Kill The Musikk (låt)

Nyutgivet bonusspår när bolaget Startracks nu släpper på vinyl The Wannadies Before & After från 2002. Skellefteågruppen var och förblir en sensation. Den som väntar på något gott väntar gärna i 18 år [Startracks/Playground].

Christel väljer:

Aimee MannAvalanche

Såväl Nick Cave som svenska Ghost har gjort versioner av Leonard Cohens Avalanche från 1971. Nu har också Aimee Mann spelat in den, till HBO’s true-crime serie I’ll Be Gone In The Dark. Serien bygger på boken med samma namn, ihop med undertiteln One Woman’s Obsessive Search For The Golden State Killer. Dess författare Michelle McNamara, var en vän till Aimee Mann, och avled innan boken kom ut. Aimee Mann har det perfekta uttrycket för att göra låten och sammanhanget rättvisa. Gåshud.  [SuperEgo Records]

Lykke Li – I Will Survive

Hemma under karantän öppnade Lykke Li upp Garageband för första gången och spelade in Gloria Gaynors discoklassiker – kompad på piano och i balladform. I kombination med Lykke Lis sorgsna, spruckna röst blir en av världens bästa melodier mindre pepplåt och mer smärtsam. Den håller för båda. [LL Recordings]

LÉONHead And Heart On Fire

Tycker om att höra Léons varma stämma i den här country/folk-doftande låten, som kompas av akustiska gitarrer och sfärisk orgel/pad. Skriven ihop med Martin Stilling (Sigrid, Veronica Maggio, Charli XCX  mfl) som också var en av låtskrivarna på Chasing a Feeling.  Albumet Apart kommer den 30 oktober. [BMG Rights Management]

Sam SmithDiamonds

Fin, sorgsen danspop signerad Smith själv ihop med Oscar Görres och Shellback. I samband med singelsläppet kommer också info om att albumet som skulle släppts i våras under namnet To Die For, istället får titeln Love Goes. Release 30 oktober. [Capitol/Universal]