22 september 2020

EQLovesFestival vill inspirera med förebilder

Den 25-26 september arrangeras för fjärde gången EQLovesFestival på Brewhouse i Göteborg. Festivalen arbetar för jämställdhet i musikbranschen och bjuder i år på en digital upplaga. Gästar gör bl a stjärnproducenterna Erin Tonkon och Gloria Kaba.

Nadja Itäsaari är ny projektledare för EQLovesFestival. Hon är själv artist, producent och mångsysslare. Under en kulturprojektledarutbildning för ett par år sedan gjorde hon sin praktik hos Melisha Linell och EQLovesMusic, vilket ledde till fortsatt samarbete.

I år har hon och kollegorna Melisha och Kimtina Malmcrona fått arbeta fram en digital festival.

– Den största utmaningen är att vi fått tänka om kring vårt koncept samt att längtan hos många är att få gå på live-evenemang. Liveformatet gör det dock möjligt för oss att nå ut till flera, vilket känns kul och spännande!

– Vår förening har redan utfört mycket av vårt arbete digitalt innan denna pandemi så vi har istället fått möjlighet att utforska många av de frågetecken vi redan tidigare haft gällande live-streamingtekniker. Det som vi var oroligast för, eftersom vårt huvudfokus legat på att ljudkvaliteten måste bli bra i streamen, har vi nu lyckats lösa, vilket känns helt otroligt kul!

Ni var kloka nog att göra en pre-stream i augusti – vad lärde ni er av den?

– Vi lärde oss en massa, framförallt att det inte råder brist inom arbetscrewet och våra olika talanger i förmåga till underhållning. Vi var oroliga för att två timmar stream skulle bli tråkig, men det blev det inte. Det som finputsats till lördagens stream som vi håller i själva, är att all information om det som spelas stämmer och lite andra smådetaljer kring ljus och kameraplaceringar som vi lagt märke till.

Det här är fjärde året som festivalen arrangeras. Tycker du att jämställdhetsarbetet i musikbranschen har gått framåt under de här åren?

– Ja lite förändringar sker ju på så vis att fler har blivit medvetna om hur det faktiskt ser ut, #metoo belyste ju jämställdhetsfrågan ur ett bredare bransch perspektiv och globalt väcktes det ju diskussioner kring detta. Dock så kunde vi under förra årets festival se en markant skillnad hos intressenter, vi upplevde nästan att rörelsen #metoo kändes lite som en ”trend” som kom och gick. Förra året kunde vi se att intresset kring frågan jämställdhet ifrågasattes av fler, det var i takt med att flera rättsfall och förtal mot många utsatta restes. Detta tror vi gjorde många rädda att närma sig frågan.

– Vi ser fortfarande att behovet kring jämställdhetsarbete behövs och vi hoppas också kunna inspirera andra delar av branschen (och även andra yrkeskategorier) till ett fortsatt arbete kring frågan. 

– Något som var en glädjande nyhet var att första kvinnan i musikhistorien Emely Lazar fick en Grammy för ”Best engineered album” i ”Non Classical” kategorin för Becks album Colors.

Har ni haft något särskilt i åtanke vid bokningen av årets artister och talare? 

– På grund av pandemin har vi fått jobba mycket med de kontakter vi redan tidigare haft. Vi har också velat lyfta våra medlemmar mycket mer än vi tidigare haft möjlighet att göra. Det som för oss förblir centralt är just förebilderna. Det är genom att vi ser andra göra saker som inspirerar oss, som vi själva vågar och vill göra saker.

Om du ska tipsa om bara ett par programpunkter, vilka blir det då?

– Ojdå, jag tycker allting är oroligt viktigt och spännande. Men på fredag kör artist producenterna Sea Lion och MANX var sitt live set. De kommer även att berätta mer om sitt konstnärsskap i en samtalspanel med samtalsledaren Hanna Jedvik. Vanessa Liftig kommer också att var med i diskussionen.

– Utöver detta har vi premiär för filmen Women in Music Production som filmaren Rebecka W.Fagerberg gjort med förebilder som Linn Fijal från Rixmixningsverket i Stockholm, Ana Diaz och Beats by Girlz NYC, som jobbar ungefär som POP kollo i New York. Ni får heller inte missa lördagens program med spännande intervjuer av Erin Tonkon som jobbat på David Bowies sista album Black Star samt Gloria Kaba som jobbat med namn som Aretha Franklin, Madonna, Q-Tip och Beyonce.

Mer info om årets EQLovesFestival hittar du här.

Edit 5/10: Här kan man se streamen i efterhand.

Christel Valsinger