Nyheter 21 september 2020

Lira listar svensk jazz

Våren 2018 gjorde tidningen Lira en uppmärksammad lista över tidernas 100 viktigaste svenska folkmusikskivor. Nu har Liras Patrik Lindgren gett sig på att rangordna de 100 mest centrala svenska jazzplattorna.

Patrik Lindgren minns reaktionen på listan för två år sedan:

– Det var svårt och gnetigt men oerhört roligt och givande och blev till det mest uppmärksammade reportaget i Lira någonsin – med som crescendo när Jan Gradvall stod i TV4:s morgonstudio och presenterade resultatet för programmets bortåt en halv miljon tittare.

Och nu tar man tag i en kanske ändå större utmaning.

Vilka har ramarna varit?

– Kriterierna är att det ska vara bra och viktiga skivor, musik som påverkat, gjort avtryck och varit med att forma den svenska jazzscenen. Med svensk musik menar vi ”skapad av artister med Sverige som primära bas”. Och den uråldriga frågan vad som är jazz, och inte, well – svaret på det har fått växa fram fritt under resans gång …

Patrik medger att det denna gång var ännu svårare. Inte minst för att jazzen är mer väldokumenterad. Men till sist blev det en topp 100.

Trean i folklistan blir etta nu. Jazz på svenska av Jan Johansson. Patrik kommenterar:

– En skiva som hittar essensen genom att bryta ner allt till enklast möjliga, vilket ju tenderar att vara det svårast möjliga. Och det är lika fascinerande att lyssna på den nu som när jag först hörde den för flera decennier sedan. Den klangliga, melodiska och rytmiska rikedom som ryms i det till synes enkla mötet mellan en pianist och en kontrabasist, mellan jazzens harmonik och folkvisornas ordlösa berättande.

Den som vill ha listan på print skaffar Liras senaste nummer där den får 32 sidor att breda ut sig på. Lira har dessutom just nu ett mycket bra prenumerationserbjudande där man sparar 100 kronor och får folknumret på köpet. Vi gör gärna spaltreklam: kampanj@lira.se.

Den som däremot vill gå pang på rödbetan hittar listan här:

https://wwwlira.se/tidernas-viktigaste-svenska-jazzskivor-plats-1-10/

Lars Nylin