6 september 2020

Musikhjälpen 2020 till Norrköping

Den 14-20 december är det dags för den trettonde upplagan av Musikhjälpen. I år står glasburen på Gamla torget i Norrköping och den sex dygn långa sändningen kommer som vanligt att fyllas av gäster och artister – men på plats blir upplägget lite annorlunda.

– I år är ett väldigt speciellt år och den pandemi som drabbat världen har ledsamt nog förändrat mycket för många. Men det är i tider som dessa som Musikhjälpen behövs som mest och därför har vi valt att fullfölja arrangemanget även om vi får göra det på lite annorlunda vis, säger Karl-Johan Paulsson, projektledare på SVT och ansvarig för säkerheten på plats.

Musikhjälpen och värdstaden Norrköping kommer se till att sändningen genomförs på ett säkert sätt och att restriktioner och rekommendationer från myndigheter följs. Som vanligt blir det mycket livemusik och besök av kändisar och andra som engagerar sig för insamlingen. Som läget är nu är det inte möjligt att samla många människor på torget framför glasburen, men planering pågår för fullt för att hitta nya sätt att inkludera publiken – som alltid har en central roll i Musikhjälpen. Det handlar dels om digitala lösningar, men också om att bjuda in mindre grupper att medverka och få möjlighet att visa upp sina engagemang framför buren.

– Vår publik är otroligt kreativ och jag är övertygad om att vi kommer att kunna se, höra och känna det lokala engagemanget i Norrköping och det som sker i resten av vårt land genom våra sändningar, säger Paulsson.

– Vi är väldigt glada och stolta att få ett evenemang som Musikhjälpen till Norrköping. 2020 är ett unikt år på många sätt och årets upplaga av Musikhjälpen blir inte likt något tidigare år. Norrköping är en stark musikstad och vi ser fram emot att bidra med engagemang, värme och gemenskap, säger Åsa-Karin Svensson, enhetschef för Kultur- och fritidskontoret i Norrköpings kommun.

Musikhjälpen 2020 sänds i P3 och SVT Play från Gamla torget i Norrköping 14-20 december. Årets tema och vilka som programleder #mh20 presenteras senare i höst.

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd mänsklig katastrof. Tre programledare bor i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt i 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och andra som engagerar sig. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet. 2019 var temat ”Sex är inte ett vapen”. Miriam Bryant, Farah Abadi och Daniel Hallberg programledde när publiken startade nära 650 000 engagemang och samlade in över 50 miljoner kronor.

Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 och SVT Play. Stora delar sänds också i SVT2.

Musikhjälpen har sänts från:

2008 – Malmö
2009 – Göteborg
2010 – Malmö
2011 – Göteborg
2012 – Malmö
2013 – Göteborg
2014 – Uppsala
2015 – Linköping
2016 – Örebro
2017 – Umeå
2018 – Lund
2019 – Västerås

Lars Nylin

Foto Martin Bohm