1 september 2020

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Nisse Hellberg, Ane Brun, GRAE och Zikai är några av artisterna vars låtar och album gör MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger extra glada denna veckan.

Lars väljer:

Nisse HellbergGoda tider rullar in (album)

Jag har i en tidigare karriär jobbat med Nisse Hellbergs musik. Men fyra år efter sista samarbetet hoppas jag trots allt att ni Nisse och Wilmer X-fans litar på mig när jag påstår att detta är det livfullaste och pricksäkraste på länge från Malmös rootsrockare nummer ett. Ordet livsbejakande är en floskel alltid stämplad på Hellbergs verk, detta resultat av en resa till Louisiana uppfyller begreppet i varje hänseende [Gamla Stans Grammofonbolag/Border].

Ane Brun, Dustin O’Hanlon Lose My Way (låt)

Ännu ett förhandstecken från den Stockholmsbaserade norskans kommande album. Amerikanen O’Hanlon har blivit en av nuets mest lyssnade pianister efter soloverk och musik till film och TV. Även här levererar han stämningar som skapar myriader av bilder och blir en sublim mjuk matta för Bruns röst att vila på [Balloon Ranger/Universal].

Father John MistyTo S (låt)

För mig är Father John Misty – Josh Tillman – en av nutidens stora låtskrivare i den ”gamla” skolan (vad det nu innebär). Därför är det alltid en stilla eftertänksam fest med ny musik från kaliforniern och här kommer det stark sådan två år efter albumet God’s Favorite Customer. To S är en del i en singeklubb från skivbolaget SupPop och det finns även en To R på Spotify [SubPop].

The Rolling Stones, Jimmy Page, The War On DrugsScarlet (The War on Drugs Remix) (låt)

En gudomlig sessionkonstellation från hösten 1974 får extra krydda när Adam Granduciel från The War On Drugs nu gjort en remix som adderar till frågan: hur kunde detta få ligga outgivet i så många år? Mick Jagger har sagt att han helt enkelt inte såg det som en Stones-låt. Vi är många som tycker att det i varje detalj är klassiskt rockfunkriffande Stonesös från Jagger/Richards sista tid som verkligt stora låtskrivare (senare har dom som bekant främst varit grymma på scenen) [Polydor/Universal].

Christel väljer:

GRAE – Permanent Maniac (låt/ep)

Toronto-baserade GRAE debuterade förra året och följer nu upp med ännu en ep. Låten Permanent Maniac är ljuvlig, luftig, indiepop med drömsk sång om obesvarad kärlek. I videon visualiseras kärleken som Robert Smith i The Cure, en grupp vars influenser också hörs i låtens basgång som ligger långt fram i mixen. Hela ep:n bjuder på fin pop somkantänkas uppskattas av fans av t ex Yumi Zouma. [GRAE]

Silvana Estrada Para Siempre (låt)

Mexikanska Silvana Estrada har tidigare släppt ett album med jazzgitarristen Charlie Hunter. Här har hon dock gjort en cover på electropopbandet Chvrches låt Forever. Översatt till spanska och avskalat framförd på analoga instrument blir den rörande innerlig. Silvana Estrada skrev som första mexikanska artist kontrakt med Chvrches skivbolag Glassnote nyligen. Kan bli spännande att följa. [Glassnote/AWAL]

Zikai Twentysomething

Svenska Zikai har skrivit låtar med och åt bl a Alexander Oscar, Janice och Marcus & Martinus. Förra året uppträdde hon på Grammis och utsågs till Framtidens Artist i P3. Nya singeln Twentysomething handlar om att vara i tidiga 20-årsåldern och inte ”veta vilken riktning i livet eller vilka personer runt om en som är bäst för en.” R’n’B-pop med pitchad refrängsång som lyckas vara eftertänksam i temat och samtidigt lättsam i framförandet. [Northbound/Warner]

Clean Bandit, Mabel, 24kGoldn Tick Tock (låt)

Brittiska Clean Bandit har för vana att jobba med grymma sångerskor, tidigare bl a Zara Larsson, Demi Lovato, Jess Glynne och Ellie Goulding och nu har turen kommit till Mabel. Svängigt reggaeton-beat, träiga percussions och en trallig refräng gör Tick Tock till ännu en av gruppens hits. [Atlantic/Warner]