31 augusti 2020

Kärleksfull podd om barnmusik

Agneta Karlsson (bilden) var nyss Kristallen-nominerad som en bakom SVT-serien Det svenska popundret. Nu är hon högaktuell tillsammans med Anna Charlotta Gunnarson med en P2 Dokumentär-podd om ikoniska svenska barnlåtar.

Tillsammans med Erland von Heijne har duon gjort sex poddavsnitt om klassisk barnmusik som påverkat Sverige. ”Vi ville göra något vansinnigt viktigt och fint och spännande och kul och kärleksfullt och i viss mån politiskt” har Anna Charlotta Gunnarson beskrivit podden. I förra veckan sjösattes serien med att Gunnarsson ihop med musikern och barnmusikmakaren Janne Schaffer gästade P1-programmet Studio Ett.

Kommande veckor presenteras i P2 på lördagar kl. 12.03, och utportionerade med några dagars mellanrum i SR Play, namnen Electric Banana Band med nämnde Schaffer, Gullan Bornemark, Lennart Hellsing, Knut Brodin, Yvonne Lombard, Astrid Söderbaum, Barbro Lindgren, Jojje Wadenius, Astrid Lindgren, Georg Riedel och Mora Träsk. Initiativtagare på P2 är Clara Törnvall och Olle Björkman.

När Musikindustrin ber Agneta Karlsson att summera serien säger hon:

Ikoniska Barnlåtar är en podd där jag och Anna Charlotta  berättar historien om det svenska barnmusikundret genom att fokusera på ett gäng klassiska barnlåtar. Vi har gjort sex avsnitt än så länge om bland andra Idas sommarvisa, Banankontakt av tredje graden och ”Ett barn ska jag ha när jag blir stor…” eller Mitt lilla barn som den heter egentligen.

Hon fortsätter:

– Det dyker upp både kompositörer, textförfattare och artister i serien. Det har varit så kul att få prata med alla de här upphovspersonerna ordentligt om musik för barn och dess betydelse. Jag tycker att vi har saknat den övergripande och grundliga berättelsen när det kommer till vår svenska barnmusikhistoria. Sen har alla vi kontaktat blivit så entusiastiska och varit enormt bjussiga med sina minnen och upplevelser. Det känns verkligen som att många av dem velat berätta om barnmusiken som i jämförelse med andra genrer inte alltid får den uppmärksamheten den förtjänar. Låtarna har ju på så många sätt format oss alla, för många är sångstunder på förskolan och musik i barnprogram första mötet med musik överhuvudtaget. Och det är inte varje arbetsdag jag som musikjournalist får lyssna igenom gamla arkivintervjuer med Astrid Lindgren eller plöja barn-tv från 80-talet, så det har verkligen varit superkul att få göra den här serien.

Frilansjournalisten Karlsson och Anna Charlotta Gunnarson har gjort flera serier ihop, där Pop och politik, som sändes i P4 i många år, är den som lockats flest lyssnare. Agneta berättar om sig själv:

– Sen har jag jobbat på SVT i den redaktionen som började göra Musikbyrån för massor av år sen och fortsatte med Dom kallar oss artister och Hitlåtens historia. Förra året fick vi sätta tänderna i hela det svenska musikundret och göra SVT-serien Det svenska popundret. Det var som ett mastigt högskoleprov på allt vi gjort, hört och tagit reda på om svensk popmusik under alla år i som musikjournalister, vi jobbade som dårar, men så landade också programmen väldigt bra. Jag har aldrig fått så mycket uppskattning av tv-tittare och musikfolk som när det sändes, så fantastiskt!

Vad lyssnar du själv på i poddväg?

– Allt… det är en yrkesskada, men jag lyssnar förhållandevis lite på musikpoddar. Jag är mest ute efter att höra hur poddlandskapet där ute låter eftersom jag producerar radio och podd själv. Den här sommaren har det varit den amerikanska serien Bear Brook om ett antal märkliga mordfall i USA och Skäringer och Mannheimer som är en svensk podd med två kvinnor i min egen generation som är roliga, mest drar stories och tänker högt. Det har jag verkligen längtat efter. Sen har jag också fastnat för Business Wars där historien om två konkurrerande företag presenteras varje vecka, spännande eftersom jag vet så lite om den världen. Min absoluta favoritpodd har alltid varit, nu insomnade, Via Lascaris, mest för att de är ocensurerade, orädda och roliga och känns som ett gäng kompisar som man vill hänga med.

Men just nu är det till hundra procent barnmusik som är ämnet för egna produktioner. Agneta vet vad hon vill görahärnäst. Mer om samma ämne:

– Mest av allt önskar jag att vi får göra ytterligare säsonger av Ikoniska barnlåtar, det vore så maffigt att få fortsätta. Vi hinner ju bara skrapa på ytan med den säsongen vi gjort nu och kommer hela tiden på nya barnhits som verkligen förtjänar att vara med. Jag skulle absolut kunna leva med att mitt eftermäle blev att jag var med och samlade ihop den kompletta berättelsen om den svenska barnmusiken. Det vore inte fel, haha!

Lars Nylin

Foto Ester Tengelin