19 juli 2020

Höjda röster om restriktioner

Allt fler röster höjs nu från det svenska livesammanhanget om de fortsatta restriktionerna om maximalt 50 personer vid offentliga tillställningar. Det man framförallt efterlyser är att det överhuvudtaget inleds en dialog om ett öppnande av livescenen.
Medan land efter land i Europa gradvis lättar på restriktionerna för offentliga tillställningar står den svenska linjen fast. Sedan mars gäller som bekant maximalt 50 personer, det enda som signalerats är att nya besked kommer vid en presskonferens i augusti.
Ett frustrerat livesammanhang börjar nu allt oftare göra sig hörda. Det man efterlyser är primärt starten på en dialog med ansvarig myndighet, Folkhälsomyndigheten, men även signaler från regeringen.
Många gör även jämförelser med delvis liknande sammanhang, där lagstiftningen gjort möjligheterna till offentlig verksamhet annorlunda, som exempelvis köpcenter, offentliga bad, djurparker och restauranger.
Anna SjölundLive Nation har i flera sammanhang företrätt livebranschen i media. Hon säger till Musikindustrin.se:
– Vi förväntar oss en dialog kring ett ansvarsfullt öppnande med berörda myndigheter, med tanke på det akuta läge branschen nu befinner sig i. En hel evenemangsnäring står stilla, tusentals arbetstillfällen hotas, och hela det gigantiska ekosystem som tillsammans skapar livemusik riskerar att tappa spetskompetens och resurser som vi inte klarar oss utan.

Hur ser du generellt på hur allt utvecklat sig?

– Vi var först att stänga ner och vi kommer förmodligen vara sist att öppna upp. Att följa de riktlinjer som finns är en självklarhet, men att då samtidigt låta en stor del av branschen stå helt utan stöd trots att många förlorat närmare 100 % av sin omsättning och inkomst under sommaren är inte rimligt. Vi vill mer än gärna bidra med vår expertis så att branschen, när det väl blir dags, kan öppna upp på ett säkert och genomförbart sätt. Vår bransch har dessutom oerhört långa ledtider, ofta 12-18 månader, och för att vi ska våga investera i kommande produktioner måste en dialog med myndigheterna till.

Vad önskar ni initialt?

– Vi måste få igång en dialog, få ett tidsperspektiv och tillsammans med myndigheterna skapa riktlinjer för ett ansvarsfullt öppnande så att vi utnyttjar den här tiden utan evenemang till att förbereda och arbeta proaktivt.

Även bland aktiva musiker och scenarbetare börjar missnöjet ta mer aktiv form. I ett öppet brev till kultur- respektive justitieministern efterlyser 173 musiker, scenarbetare och artister  tydligare besked kring folksamlingar. De som skrivit på ifrågasätter att regeln om högst 50 personer står fast, samtidigt som till exempel offentliga bad får ta emot betydligt fler.

”Vi ser fulla krogar, uteserveringar och överfulla badstränder och gräsmattor. Samtidigt går musiker, scenarbetare och artister på knäna och krisstödet räcker inte” skriver undertecknarna.

Brevskrivarna undrar varför reglerna skiljer sig så mycket: ”Vi kräver en tydlig förklaring till varför vår bransch straffas hårdare än andra”, skriver man.

Till SVT Kulturnyheterna skriver initiativtagaren Sibille Attar:

”Det gäller naturligtvis inte artister i första hand utan lika mycket spelställen, arrangörer, ljudtekniker, bokningsagenter, säkerhetspersonal osv osv. Och faktiskt publik.  Vill ni som är publik ha kvar er livescen när det här är över eller är det ok att den dör ut?”

Det öppna brevet har lämnats in till Kulturdepartementet och Justitiedepartementet men enligt SVT har ännu inga svar kommit.

Lars Nylin