6 juli 2020

Konserthuset firar Jenny Lind, 200

Det blir en sommarsäsong i Konserthuset Stockholm trots allt. Från och ned den här veckan välkomnas publiken för att se en egenproducerad utställning om 200-årsjubilaren Jenny Lind, minikonserter med unga sommarmusiker samt guidade visningar av byggnaden. 

Konserthusets sommarsäsong i foajéerna är en tradition sedan 2004. Årets sommarperiod inleds dock några veckor senare än normalt, och efter en mycket annorlunda vår.

– Vi ställde inte in, vi ställde om, säger konserthuschef Stefan Forsberg. För trots pandemin kunde vi hålla igång vår verksamhet, om än under andra former; vi transformerades till ett digitalt konserthus! Att väldigt många tacksamt följde med oss ut på nätet har varit uppenbart och inspirerande.

Han fortsätter:

– Vi är nu glada att kunna välkomna tillbaka människor till oss, här på plats i Konserthuset, även om vår sommarverksamhet också tar sig en del nya former för att kunna genomföras på ett tryggt och säkert sätt. Vi hoppas att vi ska kunna bidra till människors välmående genom att skänka en stunds glädje, värme och kanske också möjlighet till reflektion.

Sommarens utställning i Konserthuset handlar om sopranen Jenny Lind. Hon kallades den svenska näktergalen och var 1800-talets mest firade och älskade sångare, en superstjärna som dyrkades av en hel värld. Hennes liv är en askungesaga om utsatthet i barndomen, mod och enastående artisteri.

Utställningen består av foton, teckningar, texter och klänningar, samt klipp ur SVT:s nya film om Lind. Det kommer även finnas möjlighet att ta del av utställningen via en film på webbplatsen.

Utställningen är öppen dagligen fram till 23 augusti kl 11.00–17.00 med fri entré. Antalet samtidiga besökare i utställningen är begränsat för att ge möjlighet till ett tryggt besök med fysisk distans.

Lars Nylin