22 juni 2020

Spotify spår sommaren

Precis som under år har Spotifys redaktörer spått vilka låtar – och numera även poddar – som kommer att regera lyssnandet.

På listan över musiken som spås spelas flitigast i sommar hittas internationella stjärnor som Lady Gaga & Ariana Grande och DaBaby men även svenska artister som Miss Li, Miriam Bryant och Jubël.

Sommar i P1 som vanligtvis toppar Spotifys podcast-topplista under sommaren finns med bland de spådda poddtopparna.

– Efter en omtumlande vår ser vi ett ökat intresse för poddar som både utbildar och underhåller. Vi tror även att det faktum att många svenskar kommer spendera semestern på hemmaplan i sommar kommer att spegla dårar val av favoritlåtar, inte minst då lokala artister levererar många potentiella sommarhits, säger Johan Seidefors, nordisk innehållschef på Spotify.

Listorna med sommarhits och sommarpoddar är framtagna baserade på hur låtarna och poddarna har presterat på topplistorna de senaste veckorna och hur deras utvecklingskurva sett ut, samt hur svenska lyssnare reagerar på låtarna och poddarna på Spotify (bland annat hur länge de lyssnar och om de sparas ner i egna spellistor.)

Här är 2020 års sommarhits i Sverige enligt Spotifys musikredaktion:

Miss Li – Komplicerad

Victor Leksell – Svag

Miriam Bryant – Passa dig

DaBaby – ROCKSTAR ft. Roddy Ricch

Lady Gaga, Ariana Grande – Rain On Me

Jubël – Someone

SAINT JHN – Roses (Imanbek Remix)

NOTD – I Don’t Know Why ft. Astrid S

Yasin – Young & Heartless

GAMMAL – Shelley

Regard & RAYE – Secrets

Topic – Breaking Me

Jawsh 685. Jason Derulo – Savage Love

Sam Feldt, VIZE, Leony – Far Away

Här är de musikrelaterade poddar som spås bli svenskarnas sommarfavoriter enligt Spotifys poddredaktion:

Sommar i P1 (SR)

Kompaniet

Daniel Breitholtz och Vanessa Falk fortsätter podda under namnet Kompaniet. Den 1 juli har det första avsnittet med den nya konstellationen premiär med en, än så länge hemlig, tredje medlem.

Wind of Change

Uppmärksammad podcast där journalisten Patrick Radden Keefe undersöker ett rykte om att CIA ligger bakom en av musikhistoriens största hits: The Scorpios Wind of Change.

Fotnot: Spotify tippar i övrigt ej musikkopplade poddar.

Lars Nylin