16 juni 2020

Sven-Bertil, Håkan, Benny och Björn hyllar Evert Taube ​​​​​​​

Sven-Bertil Taube, Håkan Hellström, Benny Andersson och Björn Ulvaeus hyllar Evert Taube i en halvtimmeslång video som stiftelsen Taubes Värld presenterar på YouTube.​​​​​​​

Håkan Hellström skulle i helgen ha fyllt Ullevi två gånger om. Nu ger han sig istället till känna i en nyskriven dikt till Evert Taube. I ett samarbete med Sven-Bertil Taube, som med sin recitation av Hellströms dikt Till Evert, gör comeback efter nära ett års frånvaro från svenska scener.

Detta sker i den halvtimmeslånga videon Från gryning till skymning – och gryning igen som Stiftelsen Taubes Värld publicerar i dag på sin YouTube-kanal.

https://youtu.be/BEif_vyrCTc

I videon bjuder också Benny Andersson på två exklusiva tolkningar av Taube på sin flygel: Som stjärnor små och Calle Schewens vals. Medan Björn Ulvaeus reciterar Morgon efter regn, en av de visdikter som Taube ville glädja och trösta Sverige med krigsåret 1942.

Evert Taube korade vid ett tillfälle Orienten till ”vårt ursprung” och Medelhavet till ”vår folkskola”. Därför bjuder videon även på den iranske sångaren Payam Tabatabayi som på persisk luta tillsammans med pianisten Peter Nordahl – Sven-Bertil Taubes och Håkans Hellströms kapellmästare och arrangör – framför Ballad om briggen ”Blue Bird” av Hull och Så länge skutan kan gå.

– Videon som publiceras idag är ett resultat av vårt pågående arbete, som av naturliga skäl tyvärr begränsats under våren. Under hösten räknar vi dock med att återkomma med ytterligare ett antal andra aktiviteter i Taubes anda, skriver stiftelsens Christina Backman i ett pressmeddelande.

Videon är en produktion av Konsten att se långt AB för Stiftelsen Taubes Värld.

Lars Nylin