9 juni 2020

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Synth, country, hiphop, punk, pop, gitarrock och så lite sånt som inte riktigt går att fånga i en genre. Det spretar i alla fall bra när MI:s Christel Valsinger och Lars Nylin väljer favoriter bland veckans releaser. 

 

Christel väljer:

Jaime WyattNeon Cross (låt)

Countryartisten Jaime Wyatt hade skivkontrakt redan i tonåren. Men karriären gick i stöpet, Jaime hamnade i drogmissbruk och åkte i fängelse i tidiga 20-årsåldern för att ha rånat sin dealare. Nu är hon nykter, har kommit ut som gay och har ett nytt album, producerat av  Shooter Jennings ute. Att det finns material till ett genuint countryalbum råder det ingen tvekan om och den här singeln är fantastisk. [New West Records]

Yaeger & Oscar SchellerNosebleed (låt)

Hanna Jäger från Vaxholm EP-debuterade förra året med Fixed Gear. Nya singeln är fint vemodig pop om längtan efter att åter få kontakt med vänner som försvann på vägen. Duettpartnern Oscar Scheller har producerat. [Chess Club/AWAL]

KiteTeenage Bliss (låt)

Ljuvlig synt-banger från duon som musikjournalisten Fredrik Strage envist lyft fram i många år. Här har Nicklas Stenemo (tidigare The Mo och Melody Club) och Christian Berg jobbat tillsammans med brittiske Benjamin John Power från Blanck Mass och Fuck Buttons.  Ytterligare en låt från samarbetet ska komma. [Astronaut]

Erik LundinApanage (låt)

Han har redan börjat tillhöra den gamla skolan i svensk hiphop sedan en ny generation rappare tagit greppet om topplistorna de senaste två åren. Men förhoppningsvis har vi plats för mer än en inriktning inom västvärlden största genre, för jag vill inte vara utan Erik Lundins innehållsrika och skickligt formulerade rader, nu framförda i en mer elektronisk ljudbild. [Mansa Banda Music]

Lars väljer:

Red MeccaThe New Way (låt)

Hård electropop från Sundsvallsduon som fått ett lyft med flera låtar i den lysande TV-serien Killing Eve. Här gäller ett lite annat uttryck än det som hörts tidigare: rakare, hårdare, fränare. Kriminellt bra. [Massproduktion/Playground]

FläskkvartettenUnepidemic Sound Pt 1 (EP)

Jag har inte fått bekräftat att titeln  är en spark mot det omdiskuterade musikbolaget. Oavsett så är det en mjukare, rakt genom instrumental version av ”Fläsket” än den som förr gästades av namn som Freddie Wadling, Thåström och Stina Nordenstam. Men lika intressant, en Pt 2 får gärna komma snart. [Universal]

Rolling Blackouts Coastal FeverSideways to New Italy (album)

Bandet med det långa namnet är nu inte bara Australiens intressantaste export sedan Tame Impala. Kvintetten från Melbourne är det mest begåvade exemplet alla kategorier på att alternativ gitarrock fungerar alldeles utmärkt även 2020. Intensivt, hypnotiskt, beroendeframkallande, någonstans bortom The Go-Betweens och Belle & Sebastian. [Ivy League Records]

Iggy PopThe Bowie Years – (box)

Lite fusk, men kunde inte låta bli. Iggy har låtit nymastra The Idiot, Lust For Life och livealbumet TV Eye, plus diverse outtakes och livespelningar från åren med David Bowie. Allt adderar inte, men studioalbumen i sig tillhör 70-talets starkaste och förtjänar att ständigt lyftas fram. [Universal Music Operations Limited]