3 juni 2020

Sony/ATV tillbaka i marknadsledning

Första kvartalssammanställningen för 2020 placerar åter Sony/ATV i marknadsledande ställning bland svenska musikförlag. Andelen svensk musik på Topp 100 dessutom är fortsatt hög under Q1.

Det är Musikförläggarna som sammanställer musikförlagens andelar på Topplistan varje kvartal. Förra kvartalet, Q4 2019, intog Warner Chappell en tillfällig ledarplats med 17,20% av andelarna, men nu ser toppstriden ut mer som den brukar med Sony/ATV i topp med 20,25% av andelarna och ett tryggt avstånd till Warner Chappell Music på 12,59%. Universal Music Publishing tar tredjeplatsen med 10,95% – en lägre notering än vanligt  – och har Kobalt tätt bakom med 10,33%.

Andelen manus är fortsatt hög, 29,39%.

61 av 100 låtar på Topplistan är svenskskrivna, vilket är i linje med förra kvartalet (60), men inte lika högt som Q3 2019 (70). Dock behöver man bara gå till 2018 för att antalet svenskskrivna låtar ska vara färre än 40 på Topp 100. Förklaringen hittas återigen i den starka period som svensk hiphop upplever sedan knappt ett par år tillbaka.

Etta på listan är Victor Leksell med Svag (Carson Mattsson, Högdahl, Flygare Floderer, Silvergran, Leksell) , följd av Blinding Lights (Tesfaye, Holter, Max Martin, Balshe, Quenneville) med The Weeknd och Lev nu dö sen (Al Fakir, Askergren, Pontare, Rekik) med Miss Li.

Se hela Topp 100 på Musikförläggarnas hemsida.

Christel Valsinger