2 juni 2020

Stor uppslutning bakom #theshowmustbepaused

Tisdagen innebar en  mäktig demonstration av solidaritet från den svenska musikbranschen med de antirasistiska protester som pågår i USA.

Redan i helgen kom den första signalen till Musikindustrin.se, det var svenska Warner Music som skickade meddelandet ”Warner Music i hela världen supportar initiativet #theshowmustbepaused och vi på svenska Warner har följaktligen också stängt på tisdag 2 juni”.

Men det visade sig snabbt att alla var med i detta. När tisdagen väl kom var uppslutningen till initiativen #theshowmustbepaused och #blacklivesmatter total.

Från alla majors på skivbolags- och förlagssidan till ett tvärsnitt av artister, andra branschaktörer och branschorganisationer.

Bilden är svenska Ifpis post i sociala medier. Musikförläggarna skrev i samma medier:

#theshowmustbepaused är ett upprop som startade i den amerikanska musikbranschen i syfte att ställa sig bakom de antirasistiska protesterna som pågår i USA. Även den svenska musikbranschen agerar och flertalet av Musikförläggarnas medlemmar tar idag ställning och väljer att ta en stund för att utbilda sig i frågan, engagera sig, för eftertanke och att visa solidaritet under black out Tuesday. Världen förenas nu i en röst mot denna orättvisa. Vi på Musikförläggarna verkar för en jämlik bransch och allas lika värde – idag och för alltid!”

Här summerar webbtidningen Pitchfork bakgrunden till initiativet #theshowmustbepaused och hur olika bolag agerat: https://tinyurl.com/ycbv4xt9

Lars Nylin