1 juni 2020

4 SNABBA: Linnea Södahl, artist och låtskrivare

Hon blev ett låtskrivarnamn med Zara Larssons succé Lush Life och har skrivit hits även för Tove Styrke och Tinie Tempah. Men nu är det under sitt eget artistalias Nea, som Linnea Södahl toppat radiolistor i sju länder. 

Some Say heter låten som släpptes i höstas och nu har toppat radiolistorna i Spanien, Sverige, Belgien, Schweiz, Polen, Danmark och Ryssland samt varit tvåa i Frankrike.

Grattis till framgångarna! Pepp eller press?

– Verkligen både och! Haha. Det är en helt galen känsla att se hur låten liksom lever sitt eget liv runt om i Europa och  klättrar på listorna samtidigt som det såklart blir en press för kommande släpp. Men jag försöker att tänka att varje låt är sin egen. Det hade varit sjukt deppigt om framgången för en låt hade blivit till något negativt.

Hur kom låten till? 

–  Jag skrev den tillsammans med Bryn Christopher, Vince Kottkamp och Hitimpulse i Berlin. Det började som ett skämt att göra något nytt med den gamla hitlåten Blue (Da Ba Dee) med Eiffel 65 men övergick snabbt till en riktig idé när vi märkte hur bra melodin fungerade att skriva text till. Den ena killen, som är gay, hade tidigare på dagen berättat hur han va kär i en kompis – som redan var i en straight relation. Utifrån detta samtal skrev vi texten som handlar om hopplös kärlek.

Vad har du själv för förhållande till Eiffel 65:s låt? Jag får det till att du var runt 11 år när den kom?

– Jag älskade den när jag var liten. Och även i nutid. Det finns ingen fest som inte går i taket när man sätter på den på dansgolvet. Det är en så otroligt bra melodislinga som har balansen i att både vara hookig och speciell, melankolisk och peppig.

Hur ser planerna ut för den närmaste tiden?

– I och med Corona är det svårt att göra långsiktiga planer men den 12:e juni släpper jag min debut-EP med två nya låtar. Sjukt kul! Hade allt ”varit som vanligt” så skulle jag varit på radio promo-turne i Europa nu men istället sitter jag hemma i mitt sovrum och skriver massor av musik. Vilket faktiskt varit superinspirerande som omväxling.

Christel Valsinger