19 maj 2020

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Från Einstürzende Neubautens återkomst till Auroras första låt om kärlek. MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger har åter valt ut godbitar från utbudet av ny musik.

Lars väljer:

The Neverly BoysLet Love In (låt)

Danel Ledinsky känner många till som jobbat i den svenska branschen på 2000-talet. Först jobbade han med bolagen Razzia och Family Tree, sedan blev han låtskrivare baserad i USA. Detta är hans band, ihop med Dave Sitek från gruppen TV On The Radio. The Neverly Boys tjuvstartade med en singel 2017, nu kommer ett helt album, på Ledinsky-manér rättframt döpt till Burn, Hollywood, Burn. Let Love In är ett av spåren, lätt drömsk, lätt vemodig, men likafullt ytterst effektiv och rättfram popmusik från den aningen alternativa sidan (Alchemy/BMG Rights).

Einstürzende NeubautenAllem In Allem (album)

De tyska industrirockarna är ovanligt lågmälda när de återvänder. Blixa Bargeld placerar sig sångmässigt närmare Leonard Cohen än någonsin, även om det finns moment när hans inre Nick Cave återkommer. Musiken är ofta sakrala orgelmattor. Den som vill ha en rejäl dos Neubauten skaffar lyxversionen med 7 extra spår och 164-sidig bok (Potomak).

Viktor OlssonElin (låt)

Bohuslänningen Viktor Olsson är en ständig gåta. Det kan inte vara möjligt att denne poet är 27 år. Stämmer det måste han ha beamats i en tidssluss från ett tidigt 1980-tal när han och hans polare Plura Jonsson och Peter Le Marc hängde unga på Söders Hjärta och Pustervik. I nya Elin glider Olsson mellan svenska och engelska och landar i River-land, för att tala Springsteen-lingo. I skrivande stund har låten 5000 streams på Spotify. När vi återvänder i den där slussen till 1985 kommer det att vara en miljon.

SparksPacific Standard Time (låt)

Ett spår från nya albumet A Steady Drip Drip Drip som ännu en gång understryker att bröderna Mael tillhör dom mest levererande alla kategorier av akter som etablerade sig på 1970-talet. I den aktuella låten med ett mjukt tonläge, andra gånger blir albumet betydligt mer frenetiskt ”Sparksigt”, som i låten Landmover, som det också finns en vass video till.

ThåströmKlockan 2 på natten, öppet fönster (album)

Thåströms tredje livealbum genom åren bjuder in till en nästan ännu mer känslostark värld än hans studioversioner av de aktuella låtarna. Vinylversionen inleds på sidan ett av Centralmassivet och på sidan två av Brev från 10:e våningen. Från dessa ändå ganska sparsmakade inledningar gräver, rister och stormar Thåström med band sig fram till crescendon med en intensitet som har få rivaler (Razzia).

Christel väljer:

AuroraExist For Love (låt)

Norska Aurora har sagt att hon aldrig trodde att hon skulle skriva en låt om kärlek, men nu är tiden kommen. Sagolikt vackert är det också, mdn smäktande stråkar i ett arrangemang av Isabell Waller-Bridge, som är syster till Phoebe Waller-Bridge geniet bakom hyllade tv-serien Fleabag. [Universal]

The Jayhawks – This Forgotten Town  (låt)

Gary Louris släpper in trummisen Tim O’Reagan på delad sång den andra singeln från kommande albumet XOXO, bandet elfte. Jag vet inte hur de bär sig åt för att bara fortsätta göra så strålande tidlös altcountry. Nu är dessutom samtliga bandmedlemmar inblandade i låtskrivarprocessen. Mycket lovande inför albumsläppet den 10 juli. [Thirty Tigers]

ALMA: LA Money (låt)

Finlands största internationella popstjärna släppte sitt debutalbum Have You Seen Her i fredags, hyllat av bla brittiska NME. Släktskapet med Tove Lo – som hon också samarbetat med i låten Worst Behavior på albumet – hörs tydligt i den här snygga dängan om fejkvänner. [Warner]

Perfume Genius: Jason (låt)

Även Perfume Genius släppte ett album i fredags. Set My Heart On Fire Immediately är Mike Harders femte i ordningen och låten Jason hypnotiserar med stråkar, cembalo och en text om att ha ett one night stand med en straight person. [Matador]