EUROVISION: FIKTIV VINNARE OCH SAGA

Det blev inget Eurovision Song Contest. Men det finns en inofficiell vinnare och i juni kommer en fiktiv filmsaga om tävlingen. Båda pekar i riktning Island.

Det är sajten Eurovisonworld som har vägt samman det dussin länder som höll egna omröstningar när finalen av Eurovision Song Contest i Rotterdam som bekant inte blev av.

Vinnare i denna sammanvägning blev isländska Daði og Gagnamagnið som hypotetiskt skulle ha vunnit med låten Think About Things och i så fall gett landet dess första seger.

Läs för övrigt mer om ESC:s udda 2020 i artikeln ESC-besked och Eurovision-stjärnor på länk härintill.

Att Island kanske skulle ha vunnit blir lätt märkligt ställt inför faktumet att Netflix med premiär 26 juni streamar filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga.

Det är skådespelaren Will Ferrell som ligger bakom ett projekt som tillbaka i tiden föddes som tanke när Ferrell, gift med en svenska, 1995 för första gången såg Eurovision Song Contest.

På YouTube finns redan en trailer där Ferrells karaktär Leif Erickssong gör den bombastiska låten Volcano Man ihop med Rachel McAdams som Sigrit Ericksdottir.

På Spotify anges pseudonymen My Marianne stå för den kvinnliga sången. Men bland annat Aftonbladet har luskat fram att det är Molly Sandén som lagt sången.

Filmen är regisserad av David Dobkin (Wedding crashers). I övriga roller syns bland andra Pierce Brosnan, Downton Abbey-stjärnan Dan Stevens, Demi Lovato och isländska Jóhannes Haukur Jóhannesson (Game of thrones).

Och trots avsaknad av vanligtvis på många sätt Sverige-påverkade ESC kom alltså Sverige med på flera hörn. Volcano Man är skriven och producerad av Gustav Holter och Christian Persson och förlagd av Universal Music Publishing.  Skivbolag är Arista.

Länk till trailer: https://www.youtube.com/watch?v=AdW6BBF22AY

Lars Nylin