11 maj 2020

Milsten för Discogs

Musikdatabasen Discogs.com har passerat en milsten. Användarna har nu totalt 400 miljoner skivor i sina samlingar på sajten.

För de flesta är Discogs.com en plats för att sälja sina gamla skivor på Discogs Marketplace, sajten har blivit världens största butik för begagnade skivor.

Men i grunden är den en databas för privata skivsamlingar och i den aspekten har den nu passerat en milsten när nivån 400 miljoner titlar passerats, avslöjas i ett pressmeddelande.

Discogs startades år 2000. Året efter adderades möjligheten att sortera sin samling, och denna funktion ökar nu med makalös fart. Under 2019 passerades 300 miljoner av 250 000 månatliga användare. I april 2020 var det 306 000 unika användare som adderade 11 miljoner titlar. I genomsnitt adderas nu sju miljoner titlar per månad.

På marketplace finns just nu nära 54 miljoner titlar och Discogs har på den delen i genomsnitt 7,3 miljoner användare.

Det var 1998 som den Portland-baserade DJ:n och programmeraren Kevin Lewandowski började jobba på Discogs, initialt dedikerad till electronica och drum & bass.

Han öppnade sajten i november 2000. I dag är den nätets största mötesplats för inspelad musik och utöver sina huvudfunktioner också en ständig källa för de inspelningsfakta som inte finns på t ex Spotify. 

Lars Nylin