Musikbolag 6 maj 2020

4 SNABBA: Anders Lindberg, åter på Warner Music

Anders Lindberg började en gång på Warner Music. Efter ett dussin år på Sony respektive Universal är han nu tillbaka på Warner med titeln Marketing Director.

Anders Lindberg inledde år 2002 på Warner Musics promotionavdelning. 2008 avrundade han där och hade då rollen Marketing Manager. Det året bytte han till Sony Music och titeln International Label Manager som sedan blev Head of International. Från 2013 fanns han på Universal Music med samma titel och arbetade bl.a med Aviciis export. 2018 återvände Anders till Sony, då med titeln Vice President, International Marketing, Continental Europe and Africa.

MI tog ett litet snack med honom om hans återkomst till Warner.

Tillbaka på Warner – hur gick det till och vad ska du göra?

– Jag har spenderat de senaste två åren i Berlin med att sätta upp det regionala marknadsteamet för Sony Music Continental Europe and Africa. Det har varit en fantastiskt rolig resa, jag har lärt mig otroligt mycket genom att jobba nära de lokala kontoren i regionens 15 länder och den stora bredden av artister. I min roll som VP International Marketing fick jag även en djupare förståelse för den globala musikmarknaden och hur komplex den är..

– När Jonas (Siljemark) och Mark (Fry – VP, Warner Music Nordics, MI:s anmärkning) hörde av sig om möjligheten att återvända till Warner Music så kändes det klockrent. Jag har längtat efter att återigen få komma närmare de nordiska länderna och dess kreativitet, men också att ytterligare kunna tillföra min kunskap och passion till nya artister.

– De senaste åren har jag imponerats stort över hur det svenska Warner-teamet jobbat kring artister som Miriam Bryant, Sabina Ddumba, Samir & Viktor och Rhys. Men också nystarten av Asylum Records Sweden med signingar som Aden x Asme, Cherrie och K27. Även den dedikation som den internationella delen visat bl. a Dua Lipa, Lizzo, Stormzy, Ava Max, Anne-Marie och Cardi B har verkligen gett resultat.

– I min roll som ‘Marketing Director, Nordic region’ så kommer jag att jobba mycket tätt med teamen i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Jag vill fortsätta utveckla hur Warner Music stärker våra artisters karriärer och hittar nyskapande kommunikation med deras fans. Det ska även bli spännande att se hur vi ytterligare kan stärka samarbetet internt inom regionen. Nordiska artister är numera en självklarhet på världens topplistor. Jag ser fram emot att bidra med hur vi hjälper våra nya talanger att nå fler lyssnare världen över.

– Det känns så klart extra speciellt att återvända “hem” till Warner Music i Stockholm! Det var här jag påbörjade mitt äventyr i musikbranschen tidigt 2000-tal. Att nu få chansen att återvända hit känns väldigt peppande.

Vad har ni på gång framöver?

– Efter tre dagar på nya jobbet så hoppas jag kunna ge ett mer ingående svar om några veckor. Men det finns så klart massor av grym musik du ska lyssna in! Börja med de senaste släppen från Miriam Bryant, Zikai (nu på fredag), Omar Apollo, Dua Lipa (hela albumet är REN magi), Jubël, Little Jinders Unreleased Romance (också på fredag), Kehlani, Håkan Hellström, Charli XCX, SKAAR, Oscar Zia, dvsn (låten Between Us) och Jack Harlow. Men det här var bara ett litet urval från vad jag haft i min playlist sedan i måndags…

Om du måste välja ett minne från dina år på Sony och Universal?

– Det är omöjligt att bara välja ett minne; men att få vara med på Shawn Mendes framgångssaga sedan dag ett är något jag aldrig kommer glömma. Jag råkade vara i New York när han som 15-åring släppte sin första singel Life Of The Party (2014) och hade ett litet showcase i en studiolokal. Jag knockades totalt av hans talang som låtskrivare och artist. Sverige var första landet att ta in honom för promotion samt att nå Spotifys första plats med Stitches. Sedan rullade det snabbt på med utsålda konserter, albumettor och världsturnéer. Shawn är trots all framgång fortfarande samma jordnära person som då och har ett suveränt team kring sig – dessutom tar han sig alltid tid för sina fans (de som var där sedan Vine-klippen).

Vad lyssnar du på privat?

Dua Lipa är utan tvekan hittills min mest spelade artist under 2020, även innan jag började på Warner Music. Cool och Physical spelas oavbrutet. Annars skulle jag nog säga att det är en mix av tidig 00-tals-R&B blandat med pop och country (alla borde besöka Nashville minst en gång). Bland mina favoritartister så återkommer jag ofta till Aaliyah, BANKS, Brandy, Christine and the Queens, Dolly Parton, Frank Ocean, Greyson Chance, HAIM, Kacey Musgraves, LANY, Lykke Li, Rosalia, Rihanna, Solange, Taylor Swift, TLC, Tove Lo och Years & Years.

Lars Nylin