4 maj 2020

Nytt upplägg för Record Store Day

Först flyttades datumet för årets Record Store Day fram från den 18 april till den 20 juni. Men coronapandemin får nu arrangörerna att ändra hela upplägget. Under namnet RSD Drops kommer exklusiva releaser att göras vid tre datum i höst.

Record Store Day, skivbutikernas egen dag, har ägt rum sedan 2008 och är ett viktigt arrangemang för fysiska skivbutiker och många musikälskare. Men 2020 är ett annorlunda år och arrangörerna bakom dagen har försökt hitta ett sätt att fira den fysiska skivan, trots begränsningarna som kommer med coronaviruset i omlopp.

RSD Drops kommer att äga rum den 29 augusti, 26 september och 24 oktober. Varje datum innebär en samling exklusiva releaser. Titlarna på den officiella listan för RSD 2020, som släpptes den 5 mars, kommer att finnas i deltagande skivbutiker på ett av dessa tre datum. En ny uppdaterad lista släpps den 1 juni.

”Att sätta ett nytt datum RSD har inte varit enkelt för RSD som en internationell organisation. Det är ett arrangemang som sker simultant i tusentals butiker över hela världen, där alla har olika restriktioner och förutsättningar under detta konstiga år. Med tre datum i höst känns det som både butiker och kunder får en chans att uppleva lite av den fest Record Store Day är varje år”, skriver organisationen på sin hemsida.

Christel Valsinger