28 april 2020

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Anna Järvinen, Ossler, Skott och Thomas Stenström. Christel Valsinger och Lars Nylin tar ett grepp bland veckans releaser.

Christel väljer:

Deportees & Esther: I Can See Myself (In Your Bad Ideas)

När Deportees turnerade förra året hade de med sig vibrafonspelande soloartisten Esther som både öppningsakt och medmusiker. Av samarbetet har de nu också blivit en duett, som handlar om att minnas det man en gång har älskat. Det låter sm klassiskt Deportees, vilket alltid är bra, och Esthers samtidigt sträva och mjuka röst vill jag bara höra mer av. [Sony Music]

Khruangbin: Time (You and I)

Texastrion Khruangbin blev en snackis på Way Out West förra året, med sin till stor del instrumentala soulfunk.Det är inte en genre jag vanligen gräver ner mig i, men kombon dansant/drömmig funkar oväntat fint i dessa monotona hemmajobbardagar. Går att både jobba och dansa till. Nytt albumsläpp i juni. [Dead Oceans/Nigh Time Stories]

Skott: Talk About Me

Skott nominerades till Årets Genombrott vid Musikförläggarnas Pris 2017.  Sedan dess har hon startat eget skivbolag och släppt fler singlar. Nya Talk About Me beskrivs som ”en quirky pop-låt om en liten flicka som tappar förståendet längs en narcissistisk vansinnesfärd efter sina stora drömmar”. Fin och smittande pop med en akustisk gitarr som ger folk-känsla. Debutalbumet Always Live For Always släpps den 12 juni. [Dollar Menu/Cosmos Music.]

Thomas Stenström: Röda himlar 

Thomas Stenström skulle spelat på ett utsålt Cirkus förra veckan, men fick som alla andra ställa in i väntan på virusfria dagar. Istället bjuder han fansen på en ny singel, bara några månader efter albumsläppet Dreamer. Det är mjukt melodiskt och lite mer nedtonat än senaste singlarna. (Korpstaden produktion/Sony Music)

Kacey Musgraves: Oh What A World 2.0 (Earth Day edition)

Oh What A World finns på underbara albumet Golden Hour från 2018. Men i veckan släpptes den i omarbetad version till förmån för World Wildlife Fund i samband med Earth Day.  Inte jätteannorlunda än originalet, men fortfarande otroligt vackert.  [Universal Music]

Lars väljer:

TerraUnderbara saker (album)

Jag läste någonstans Terra beskrivas som ”det bästa mest okända svenska bandet.” Implicit ”offer” för en era där rockband med rötter i 90-talet inte funkar. Men kan också nöja sig med att Göteborgsbandet är ett lysande melankoliskt popband som kommer att hitta en publik oavsett tiden. Rekommenderas rejält till fans av namn som Kent, Markus Krunegård och Hurula [Welfare Sound].

Anna JärvinenVestigia Terrent (album)

Första albumet på sex år från Anna Järvinen innebär en fortsatt vandring längs eftertänksamma stigar i ett vänt gränsland mellan pop, visa, folk, jazz. Allt greppar mig inte, ibland lunkar det lite väl avvaktande, men låtar som stråkepiska Blundar och singeln Psalm desto mer. Titeln, spåren förskräcker på latin, stämmer definitivt inte [Sing A Song Fighter/Universal].

The KillersFire In Bone (låt)

Brandon Flowers och hans Las Vegas-gäng i en försmak från ett album som skjutits upp. Ett mer funkigt, nästan 80-talistiskt The Killers som känns klart lovande inför återkomsten av ett av nutidens största rockband [Island/Universal].

Mattias AlkbergBodensia (album)

Bakom det märkliga omslaget, som en svensk science fiction-bok från 1970-talet, döljer sig Mattias Alkbergs nionde och mest lågmälda album. Det är mer piano än punk. I spår som i Första språket bjuder han även in den som normalt avskräcks av hans skeva sång. Favoritfras från en av våra mest spännande poeter alla kategorier: ”Även om allt är skit så har vi ändå nån att berätta det för” i den tio minuter långa avslutande Jag är alltid här vars jag än är [Teg Publishing].

OsslerKeltiska havet (låt)

Plötsligt dyker det upp ny musik från gitarrgeniet Pelle Ossler. En kärv smekning från det keltiska havet. Ossler beskriver det på Facebook: ”En historia från Bretagnes yttersta postering. En karg ö i Atlanten. Någon tar sig dit med hopp om att den obönhörliga, salta ostanvinden slutligen ska blåsa bort röran han försatt sig i.” Album kommer senare i år, detta var rivande balsam i väntan på detta [ST4T.se].