27 april 2020

Nya hit-historier i SVT

”Hitlåtens historia” är tillbaka i SVT med fyra nya avsnitt i vår. I den här säsongen får vi bland annat höra om bakgrunden till Molly Sandéns cover på Jonathan Johanssons Rosa Himmel.

Molly Sandéns version av Rosa Himmel ingick i TV-serien Störst Av Allt och blev en jättehit. Men ”ju mer Hitlåtens Historia gräver i låtens rötter desto mer uppdagas mysterier kring den”, skriver SVT i ett pressmeddelande. Grävandet leder till en studio i LA som inte har något alls med musik att göra.

Vårens säsong av Hitlåtens historia tar sig också an Hasse Anderssons Guld och gröna skogar och frågar sig hur den kunde få barn från hela Sverige att sjunga med på skånska. Svaret finns bland annat hos ett japanskt pojkband.

Eva Dahlgrens Ängeln i rummet skrevs på bara tio minuter, men har blivit en älskad sång som sjungs på begravningar. I avsnittet berättar utrikesminister Ann Linde om hur Ängeln i rummet blev tidigare utrikesminister Anna Lindhs låt.

Peter Le Marcs klassiker Little Willie John blev en hit flera år efter att den släpptes 1991. Men vem sjunger Peter Le Marc om? Och vilken är älsklings-sången med Little Willie John som nämns i texten? Kanske får vi svaren i avsnitt fyra.

Säsong 11 av Hitlåtens historia finns på SVT Play från och med den 5 maj.

Christel Valsinger